
Mediteranska prehrana
obogaćena orašastim plodovima i dodatnim količinama maslinova ulja
može pomoći pamćenju i kognitivnim sposobnostima starijih osoba,
pokazalo je malo španjolsko istraživanje čiji se rezultati trebaju
potvrditi i na većem broju ispitanika prije konačnih zaključaka.
Već su ranija istraživanja pokazala kako mediteranska prehrana
smanjuje rizike srčanih bolesti i nekih vrsta karcinoma te rizik razvoja
Alzheimeorvie bolesti ali znanstvenici još nisu nedvojbeno pokazali da
je to zasluga samih namirnica a ne primjerice stila života ljudi koji su
na mediteranskoj kuhinji.
“Ovo je malo istraživanje koje je otkrilo da je mediteranska
kuhinja, koja sadrži malo životinjskih proizvoda poput mesa ili maslaca,
te mnogo povrća, grahorica i integralnih žitarica, kad je obogaćena i
maslinovim uljem ili orašastim plodovima, povezana s boljim kognitivnim
sposobnostima”, kazala je nutricionistica Samantha Heller sa sveučilišta
u New Yorku komentirajući rezultate toga istraživanja.
U istraživanju tim Emila Rosa iz bolnice u Barceloni pokušao je
otkriti snažnije veze između mediteranske prehrane i kognitivnih
sposobnosti.
Oni su 447 starijih odraslih osoba, koje su imali rizik od
razvoja kardiovaskularnih bolesti, rasporedili u tri skupine od kojih je
jedna bila na mediteranskoj prehrani obogaćenoj dodatnim količinama
maslinova ulja, druga na mediteranskoj prehrani obogaćenoj orašastim
plodovima a treća je bila na prehrani s vrlo malo masti.
Ispitanici su na početku istraživanja bili prosječno stari 67
godina i imali su nešto veću tjelesnu težinu ali nisu ulazili u
kategoriju pretilih osoba, te su mnogi imali povišeni krvni tlak i
visoki kolesterol. Svima su na početku istraživanja testirane i
kognitivne sposobnosti.
Na kraju istraživanja, nakon četri godine, skupina koja je bila
na prehrani bez masti imala je značajnije pogoršanje pamćenja i
kognitivnih sposobnosti.
Skupina koja je bila na mediteranskoj prehrani
obogaćenoj orašastim plodovima imala je značajnije poboljašanje pamćenja
a oni koji su bili na mediteranskoj kuhinji obogaćenoj maslinovim uljem
imali su značajno bolje kognitivne sposobnosti.
Znanstvenici priznaju kako se radilo o relativno malom uzorku pa
rezultate istraživanja treba potvrditi na većim skupinama ispitanika.
Tijekom istraživanja znanstvenici su kod 37 ispitanika dijagnosticirali
blago kognitivno pogoršanje i nisu utvrdili da je prehrana imala neki
značajniji utjecaj na rizike za tu dijagnozu.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA Internal Medicine.
“Ovo istraživanje prehrane bolje je od onih koja samo promatraju
no daleko je od toga da pruža definitivne dokaze”, kaže neurolog David
Knopman s američke klinike Mayo.



