Jaja su puna proteina, ali u ovim namirnicama ih ima više

Jaje se smatra idealnim izvorom proteina, a oni su
vrlo važni jer daju energiju mišićima, ubrzavaju metabolizam i
kontroliraju osjećaj gladi. Ali koliko god jaja bila korisna i zdrava
postoje namirnice koje imaju još više proteina od njih.

Ovo su namirnice koje možete jesti umjesto jaja, a koje su također izvrstan izvor proteina.

1. Sir

Švicarski sir sadrži 30
posto više proteina od jajeta i to u samo jednoj kriški, a osim toga
bogat je i vitaminom A. Najbolje ga je konzumirati uz čašuu vina te na
taj način sniziti kolesterol u krvi.

2. Kamut

Kamut
je drevna žitarica koja je rođak današnje pšenice. Bogat je omega-3
masnim kiselinama, proteinima, a uz to sadrži vrlo malo kalorija.

Pola
šalice ove žitarice ima 30 posto više proteina (13 grama) od pšenice, a
sadrži samo 140 kalorija. Osim toga snižava razinu šećera i kolesterola
u krvi.

Najbolje ga je konzumirati zasebno kao prilog ili umiješati u salate.

4. Špinat

Jedan
svežanj špinata ima 10 grama proteina. Osim toga ovo povrće je odličan
izvor željeza i kalcija, a omega-3 masne kiseline kojima obiluje
smanjuju rizik od srčanog udara.

5. Sjemenke bundeve

Ove
hrskave sjemenke bolji su izvor proteina od orašastih plodova. Jedna
šalica sadrži 12 grama proteina, a to je dvostruko više no što sadrži
jaje. Uz to u ovim sjemenkama ima željeza, fosfora, cinka i magnezija.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest