
Dodatkom raznih vrsta sireva, umaka od povrća i začinskog bilja
dobiva se neograničen broj varijacija bruschetta – i upravo tu leži
njihova ljepota. Možete modificirati kombinaciju namirnica koju dodajete prema vlastitom ukusu i uvijek ćete dobiti ukusan i brz obrok. Tradicionalni
recept, koji datira iz 15. stoljeća, uključuje zagrijanu krišku kruha i
lagano premazanu svježim češnjakom te začinjenog maslinovim uljem i
octom.
Kriške
kruha valja prije svega popeći u pećnici, na roštilju ili roštilj-tavi,
svaku krišku zatim premazati češnjakom i nakapati s malo ulja, po
mogućnosti kvalitetna maslinova. Time se dobiva temelj za dodavanje
sastojaka po želji.
Najpopularnija je sigurno ona
bruschetta s rajčicom i mozzarellom. Želite li bruschette pripremiti na
rimski način, kratko ih popržite i istrljajte češnjakom. Zatim
nasjeckajte rajčicu, stavite je u posudu i prelijte maslinovim uljem,
posolite, popaprite i dodajte sjeckani svježi bosiljak.
Tako
pripremljenu smjesu ostavite da odstoji pola sata kako bi sol izvukla
sok iz rajčice. Nakon pola sata skupite sok koji je izašao iz rajčice i
prelijte kruh pa prelijte kruh. U Napulju osim umaka od rajčice i
mozzarelle dodaju i filete inćuna, nasjeckane masline te svježe
mljeveni papar. Odličan dodatak su i kapari te mediteranski začini.
Bruschette sa slaninom, sirom i rajčicama
Sastojci:
7 žlica maslinova ulja, korijandar, origano i bosiljak, češanj
češnjaka, mozzarella, 2 rajčice, 5 velikih šampinjona slanina, kruh
Priprema:
U roštilj-tavi ili pećnici na dvije žlice ulja popržite kriške kruha pa
ih istrljajte očišćenim češnjem češnjaka. Ispržite slaninu i izvadite
je van. U istu tavu dodajte rajčicu, začine i kockice mozzarelle.
Posebno propirjajte luk i gljive pa sve pomiješajte. Stavite nadjev na
kruh, vratite na dvije minute u pećnicu i ukrasite omiljenim začinima.
Bruschette caprese
Sastojci: 8 kriški kruha, 200 g mozzarelle, 2 rajčice, češanj češnjaka, 4 žlica maslinova ulja, rikola, sol, papar, 2 limenke tune
Priprema:
Narežite mozzarellu, rajčicu i ocijedite tunjevinu. Popecite kriške
kruha na roštilju ili u tavi. Svaku krišku kruha premažite češnjakom i
nakapajte s malo ulja. Na kriške stavite rukolu, mozzarelu, rajčicu i
začinite s malo soli i papra. Na vrh bruschetta stavite tunjevinu u
maslinovu ulju. Bruschette ukrasite listićima rukole i odmah poslužite.
Kapare i bosiljak
Zagrijte
pećnicu na 190°C. U posudi zagrijte dvije žlice maslinova ulja, dodajte
narezane paprike i pecite ih 12-15 min. Pospite šećerom, dodajte kapare
i bosiljak te začinite solju i paprom. Kriške kruha istrljajte
češnjakom i pospite maslinovim uljem pa ih pecite sedam do deset minuta.
Morski sendviči
Ispecite
kriške kruha. Izmiješajte češnjak i maslinovo ulje te time premažite po
jednu stranu svake kriške kruha. Izmiješajte narezane komade rajčica,
sir, tunjevinu i peršin pa sve začinite solju, paprom i maslinovim
uljem. Bruschette poslažite na listove zelene salate i na svaku stavite
po dvije žlice smjese.
Mediteranski nadjev
U zdjeli
izmiješajte rajčice, bosiljak, ocat, šećer i žlicu ulja. Posolite i
popaprite. Prepecite kruh u pećnici. Rasporedite pečeni kruh na tanjure,
a zatim češnjakom premažite kriške kruha. Poprskajte ih preostalim
maslinovim uljem. Na svaku krišku stavite po žlicu, dvije smjese od
rajčica i bosiljka.



