
Pojačan umor, slabost, bljedoća kože, nepravilan rad srca, bol u
prsima, vrtoglavica, glavobolja, hladne ruke i stopala te kognitivne
teškoće, simptomi su anemije, objašnjava nutricionistica Nataša
Šoštarić. Anemija je nedostatak cvenih krvnih stanica, eritrocita, koji
prenose kisik do svih stanica.
Prema podacima Svjetske zdravstvene
organizacije, pogađa 24,8 posto, točnije 1,62 milijarde ljudi. Najčešće
od anemije pate predškolska djeca, a najrjeđe odrasli muškarci. U
Hrvatskoj više od 20 posto ljudi boluje od anemije. Najčešće su to žene
reproduktivne dobi. Ako je u pitanju nedostatak željeza uzrokovan
nepravilnom prehranom, tada se samo prehranom može utjecati na tijek
bolesti, pojašnjava Nataša Šoštarić.
Teži oblici zahtijevaju
terapiju lijekovima i suplementaciju vitaminima i mineralima, posebice
željeza, vitamina B12, vitamina C i folne kiseline. Lakši oblici
uzrokovani privremenim nedostatkom željeza u prehrani mogu se izliječiti
promjenom prehrane koja uključuje redovite i raznolike obroke gdje su
zastupljene sve namirnice, posebice one koje su izvor hem željeza.
Hem
željezo je oblik koji se lakše resorbira u tijelu, a izvor su namirnice
životinjskog podrijetla poput crvenog mesa, peradi, iznutrica, školjki i
riba. Nadalje, blaži oblici anemije povezani s deficitom željeza,
vitamina B12 i C ili folne kiseline mogu se regulirati pravilnom i
raznovrsnom prehranom uz eventualno suplementiranje vitaminima i
mineralima. Najteži oblici zahtijevaju transfuziju krvi, terapiju
lijekovima pa čak i presađivanje koštane srži u najtežim oblicima
bolesti, dodaje nutricionistica.
Anemične osobe prehranu bi
trebale obogatiti namirnicama bogatim željezom poput iznutrica, jaja,
crvenog nemasnog mesa, riba i školjki. Od biljnih izvora željeza
najbolji su leća, grah, slanutak i špinat. Osim željeza važno je
prehranom unositi vitamin C, vitamin B12 i folnu kiselinu koji potpomažu
apsorpciju željeza. Odlični izvori vitamina C su citrusno voće, šipak,
brusnica, crni ribiz, dinja, grožđe, višnje, paprika, brokula, zeleno
lisnato povrće, repa, kelj i špinat.
Dok se vitamin B12 nalazi u
najvećoj količini u jetri, ostali izvori su riba, jaja, sir i crveno
meso. Izvori folne kiseline su teleća jetra, pšenične klice, leća,
šparoge, špinat i grah. Bitno je prehranu koncipirati u više obroka
tijekom dana u kojima su zastupljene sve skupine namirnica kako bi se
dobili raznovrsni obroci, bogati svim potrebnim mikronutrijentima,
naglašava Šoštarić.
Posebno je važno kombinirati prije navedene
izvore željeza i ostalih vitamina i minerala kako bismo osigurali što
veću apsorpciju željeza iz hrane. Kao kućni pripravci mogu se pripremiti
sok ili čaj od koprive, koja je odličan izvor željeza, zatim sokovi od
repe i cikle, koje možete kombinirati sa sokovima citrusnog voća da im
poboljšate okus i apsorpciju željeza zbog visokog udjela vitamina C,
govori nutricionistica Nataša Šoštarić.
Veganstvo i anemija
Vegani
ili vegetarijanci, koji pate od anemije, trebali bi pojačano obratiti
pozornost na prehranu. Vegani su posebice izloženi jer uopće ne
konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla. Prehrana bi im se trebala
bazirati na velikom unosu biljnih namirnica bogatih željezom.
Ključni mikroelement
Željezo
je mineral široko zastupljen u prehrambenim namirnicama. U organizmu se
taloži u vrlo malim, ali vrlo važnim količinama. Kada se pokaže potreba
za željezom kod rasta i razvoja, ono se troši iz tih zaliha.
Nalazi se u iznutricama, mesu, ribi, peradi, voću, povrću i žitaricama
Željezo
se nalazi u iznutricama (teleća i kokošja jetra), nemasnom mesu,
peradi, ribi, jajima, orašastom voću i sjemenkama (bučine i chia
sjemenke), voću, zelenom lisnatom povrću (špinatu, blitvi, kupusu) i
mahunarkama. Dnevno se preporučuje unos 2 do 3 serviranja namirnica iz
skupine meso, riba, jaja pri čemu jedno serviranje mesa iznosi 75 do 100
g.
Najbolji izvor hem željeza u hrani je meso
Željezo
se u namirnicama nalazi u dva oblika, hem i ne-hem obliku. Prehrambeni
izvori hem željeza su meso, školjke, riba i piletina, dok su žitarce,
povrće i mliječni proizvodi izvori ne-hem željeza. Hem željezo se lako
apsorbira, dok ne-hem željezo organizam apsorbira s manjom
učinkovitošću.
Izbjegavajte kofeinske napitke, pijte čaj
Kofeinske
napitke dobro je zamijeniti čajem od đumbira i šipka koji je bogat
vitaminom C ili sokom svježe iscijeđenog limuna jer upravo je vitamin C
ključan vitamin koji omogućuje bolju apsorpciju željeza iz hrane. U
prehranu je dobro uvrstiti voće iz porodice citrusa poput naranči,
mandarina, grejpa a limunov sok stavljati u salate, na odreske ili ribu.
Zeleno lisnato povrće također je dobar izvor vitamina C. Dobar način
konzumacije su i svježi sokovi od špinata, blitve, naranče i malo limuna
ili cikle i limuna te pripravci od koprive.



