
Mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom i
zdravim mastima usporava starenje mozga, objavili su američki
znanstvenici.
Ranija istraživanja povezala
su meditaransku prehranu s manjim rizikom razvoja Alzheimerove bolesti i
ostalih degenerativnih stanja mozga, rekla je voditeljica istraživanja
Yian Gu s njujorškog sveučilišta Columbia.
Za potrebe ove studije
znanstvenici su se usredotočili na starije ljude s normalnom kognitivnom
funkcijom kako bi vidjeli može li se mediteranska prehrana povezati s
manjim gubitkom moždanih stanica povezanih sa starenjem.
“Uspjeli smo ustanoviti vezu između veće konzumacije mediteranske prehrane i boljeg stanja mozga”, rekla je Gu.
Za
to su morali ispitati prehrambene navike 674 starije osobe i zatim
magentnom rezonancijom pogledati u kakvom im je stanju mozak.
U
usporedi s ljudima koji nisu redovno jeli mnoge sastojke mediteranske
prehrane, oni koji jesu imali su veći volumen mozga i više sivih i
bijelih stanica.
Razlika u volumenu mozga ljudi koji su jeli
mediteransku hranu i onih koji nisu slična je onoj kakva se stvori u pet
godina starenja, zaključili su znanstvenici u časopisu Neurology.



