
Želudac vam kruli i na rubu ste predaje? Onda još uvijek nije kasno da
sami spravite nešto što će uništiti glad, a neće biti nezdravo poput
prerađenih grickalica ili brze hrane!
Frape
Većina pića ne daje isti osjećaj sitosti kao hrana, no frape je iznimka
jer ima puno zraka u sebi. Što ga više miksate, to će biti zasitniji.
Jedno je istraživanje pokazalo da muškarci koji piju frape miksan punih
pet minuta unose oko 100 kalorija manje ručajući nego oni koji ga
miksaju samo minutu, bez obzira na to što je u pitanju bio potpuno isti
tip frapea.
Kuhani krumpir
Krumpir je najzasitniji u usporedbi s mnogim namirnicama, među kojima su
voće, odrezak, grah i riba, uglavnom jer ima dosta vlakana. Ne
zaboravite ostaviti koru u kojoj se nalazi najviše hranjivih tvari i ne
pretjerujte s putrom ili vrhnjem, već kušajte umak od rajčice ili grčki
jogurt uz svoj kuhani krumpir.
Jabuke i kruške
Za razliku od većine ostalog voća, jabuke i kruške sadrže određenu vrstu
vlakana koja su posebno dobra za usporavanje probave, što daje osjećaj
sitosti. Štoviše, nedavno istraživanje provedeno na Harvardu ukazuje na
to da samo jedna jabuka ili kruška dnevno može pomoći u mršavljenju više
nego bilo koje drugo voće.
Jaja s povrćem
Nema obroka koji je lakše spraviti od jaja s povrćem. Jaja su puna
proteina koji izrazito pomažu u eliminiranju osjećaja sitosti, a kad im
se doda povrće puno vlakana, poput brokule ili artičoka, satima ćete
moći bez hrane.
Sjemenke lana
Sjemenke lana možete staviti praktički na bilo koje jelo i osim što će
mu dati nov i zanimljiv okus, dodat će vlakna koja pružaju osjećaj
sitosti. Možete ih ubaciti i u jogurt kako biste imali što žvakati ili u
salatu. Nisu loše ni na prženom povrću ili upotrijebljene umjesto
krušnih mrvica.
Kokice
Kokice su, baš kao frape, pune zraka, pa zauzimaju dosta prostora u
želucu i sporo se probavljaju jer su pune vlakana. Povrh svega, nemaju
puno kalorija.
Zobena kaša
Samo pola šalice očišćenih žitarica jednako je otprilike trećini
vlaknaste hrane koju bismo trebali pojesti u danu. Jednom kad te
žitarice stignu u želudac pretvaraju se u gustu tekuću masu koja
usporava probavu. S mlijekom zauzimaju još više mjesta, pa su još
zasitnije.



