
Znanstvenici vjeruju da previše mesnih prerađevina u prehrani osobito opasno može djelovati na astmatičare
Konzumiranjem više od četiriju sendviča sa suhomesnatim
proizvodima tjedno kod pojedinaca može biti opasna po
zdravlje, osobito kod astmatičara, pokazala je studija provedena
na 1000 francuskih ispitanika, piše BBC.
Znanstvenici vjeruju da previše mesnih prerađevina u prehrani
osobito opasno može djelovati na astmatičare zbog aditiva
natrijeva nitrita koji se koristi u konzerviranju proizvoda
dobivenih preradom mesa. Natrijev nitrit odgovoran je za to što
suhomesnati proizvodi zadržavaju crvenu boju, a poznato je da
veće količine mogu u organizmu ometati transport kisika u krvi i
stanicama.
Njihova konzumacija može otežati normalno funkcioniranje dišnih
puteva, no znanstvenici kažu da je potrebno provesti dodatna
istraživanja te savjetuju konzumiranje zdrave i raznovrsne hrane
kao u mediteranskoj prehrani.
Mesne prerađevine otprije se povezuju s rakom. Zato znanstvenici
savjetuju da se za dobro zdravlje dnevno ne konzumira više od 70
grama suhomesnatih proizvoda, što znači jednu kobasicu i
jednu šnitu slanine dnevno.
Francuski znanstvenici su od 2003. do 2013. pratili tisuću
Francuza i njihove prehrambene navike.
Među ispitanicima polovica je bolovala od astme, a kod ostalih
volontera ili kontrolne grupe nije evidentirano takvo
stanje.
Studija se fokusirala na simptome astme – osjećaj nedostatka
zraka sa i bez fenomena čujnog disanja poput fućkanja ili
piskanja, pritiska u prsnom košu uz osjećaj napuhnutosti pluća,
napadaja suhog kašlja – i konzumiranja dviju šnita šunke,
jedne kobasice i dviju šnita salame.
Ustanovljeno je da je među ispitanicima s astmom veća količina
suhomesnatih proizvoda pojačala simptome astme, a ustanovljeno je
da su simptomi kod onih koji su kazali da su tjedno više od
četiri puta konzumirali mesne prerađevine, odnosno osam
šnita šunke ili četiri kobasice, bili puno izraženiji.
Znanstvenici ističu da ne mogu sa stopostotnom sigurnošću
tvrditi da je vrsta konzumirane hrane, odnosno suhomesnatih
proizvoda uzrok pogoršanja simptoma, jer im uzrok mogu i
biti brojni drugi faktori, no astmatičarima ipak savjetuju
oprez.



