
Odmah
nakon početka međunarodne kampanje podizanja svijesti o značaju kinoe u
ishrani, FAO iznosi na “globalni stol” i novu grupu namirnica –
mahunarke.
Posebnu
grupu mahunarki koje spadaju u grupu leguminoza čine suhi grašak, grah,
slanutak i leća. Oni se uzgajaju i konzumiraju na svim kontinentima. U
mnogim zemljama ove mahunarke imaju veliki značaj u gospodarstvu i
karakteristične su za nacionalna jela. No ipak, njihove prehrambene
vrijednosti I ekološki značaj su često zanemareni.
Međutim,
očekujemo da će se u 2016.godini koja je proglašena Međunarodnom
godinom mahunarki, svijest o značaju ovih leguminoza promijeniti.
U
suradnji sa partnerima iz Kanade – koja je druga u svijetu po proizvodnji
mahunarki, predstavnicima veleposlanstva Kanade i tvrtke Agro-Haribec,
FAO Regionalni ured za Europu i središnju Aziju organizira niz
promotivnih događaja koji će obilježiti Međunarodnu godinu mahunarki.
Prvi u nizu sastanaka koji će okupiti stručnjake iz ove oblasti,
predstavnike akademske zajednice, proizvođače i stručnjake u oblasti
bezbijednosti hrane, bit će održan u Budimpešti 16.ožujka a potom slijede
sastanci u Zagrebu (18.ožujka), Sarajevu (21.ožujka) i Beogradu
(23.ožujka).
“Kada
uživamo u tanjiru tople juhe od leće, rijetko mislimo o svim značajnim
vitaminima (C, beta-karoten) i mineralima (željezo, magnezij, fosfor),
koje unosimo u organizam”, ističe Eleonora Dipo, stručnjak FAO ZA
bezbijednost hrane i zaštitu potrošača. “Mahunarke su zdrav i ekonomski
pristupačan izvor hranljivih materija i omogućavaju raznoliku prehranu”.
Međutim,
postoje i ostale prednosti mahunarki. Ova posebna grupa mahunarki
zapravo tlu na kojem su uzgojene “vraća” nutritivne materije.
“Sposobnost
mahunarki da vezuju dušik iz zraka i pretvaraju ga u azotno gnojivo, u
kombinaciji sa rotacijom usjeva, zapravo revitalizuje tle”, navodi Avetik Nersisijan, stručnjak za poljoprivredu FAO. “Za uzgoj mahunarki je potrebno manje gnojiva, što ih čini veoma korisnim sa stanovišta zaštite okoliša “.
U
nekim dijelovima svijeta mahunarke su uzgajane pre 2000 godina, navodi
Nersisijan. U današnjem svijetu, mahunarke mogu također mogu biti
značajan dio globalne strategije za ublažavanje klimatskih promjena.



