
Ostaci ručka, povrće zaboravljeno u hladnjaku ili konzerve skrivene u kuhinjskim ormarima više ne moraju završavati u otpadu nakon što su dvije Britanke razvile aplikaciju koja omogućava dijeljenje viška hrane s prijateljima i susjedima.
OLIO je mobilna aplikacija razvijena u Velikoj Britaniji,
posljednje u nizu tehnoloških rješenja koja žele smanjiti
količinu otpada i pomoći okolišu.
Aplikaciju su razvile dvije poduzetnice, želeći umanjiti
bacanje hrane što je “jedan od najvećih problema s kojim je
čovječanstvo danas suočeno”.
Tessa Cook, jedna od osnivačica, tu tezu može potvrditi
poražavajućom statistikom.
U svijetu se baca gotovo trećina proizvedene hrane, vrijedna
bilijun dolara, a u samoj Velikoj Britaniji prosječna obitelj
svake godine baci oko 700 funti vrijedne prehrambene
proizvode.
Sve to je “katastrofa za okoliš”, upozorava Cook. Takav
sustav dodatno zagađuje zemlju i vodu za proizvodnju hrane, a
prehrambeni otpad ostavljen na odlagalištima otpušta metan,
staklenički plin koji je štetniji od ugljičnog dioksida.
“Cijeli sustav očito je potpuno sulud i mora biti
ispravljen”, istaknula je Cook za Thomson Reuters.
Pošto se više od polovice bacanja hrane događa u domaćinstvima,
potrošači su velik dio rješenja za tu neodrživu praksu.
Ideja za aplikaciju
Cook je odrastala na mliječnoj farmi u Yorkshireu u sjevernoj
Engleskoj, pa je tamo rano naučila koliko je truda potrebno za
proizvodnju hrane.
Kad se prije gotovo tri godine selila iz Ženeve u London, Cook je
na brzinu morala iz hladnjaka ukloniti batate, kupus i jogurt, a
tad joj je sinula ideja o aplikaciji.
Izašla je na ulicu kako bi pronašla nekog kome može dati tu
hranu, no nije uspjela.
“Pomislila sam, ‘ovo je savršeno fina hrana. Znam da u radijusu
od 100 metara postoji netko tko bi ju obožavao. Problem je u tome
što ne znaju za nju”, prisjeća se Cook.
Kad je ustvrdila da ne postoji mobilna aplikacija za dijeljenje
hrane, udružila se sa bivšom američkom investicijskom bankarkom
Saashom Celestial-One, pa su nakon dvije runde investicija
prikupile 2,2 milijuna dolara i lansirale OLIO.
Korisnici aplikaciju skidaju na mobitel, otvaraju korisnički
račun i zatim postavljaju fotografiju i kratki opis hrane koju
žele dati, od banana do začina i hrane za djecu bez laktoze.
Razmjena hrane dogovara se preko privatnih poruka, a ocjenjivanje
korisnika i mogućnost podnošenja žalbi spriječavaju da se sustav
zloupotrebljava, objašnjava Cook.
Pomoć zajednici i usluga planetu
OLIO je lansiran u siječnju 2016., a danas ima oko 322 tisuće
registriranih korisnika, većinom u Velikoj Britaniji, a
razmijenjeno je već više od 400 tisuća prehrambenih proizvoda.
Trećina svakodnevnih korisnika dolazi iz siromašnih
kućanstava.
Aplikacija je pokrenula suradnju s kafićima, restoranima i
prehrambenim lancima, pa volonteri prikupljaju hranu koja im
ostane i dijele ju u svojoj zajednici.
Marilyn Kendall, Amerikanka u pedesetim godinama koja u Londonu
živi gotovo tri desetljeća, istaknula je kako je OLIO promijenio
njezine potrošačke i navike bacanja otpada.
Sada kupuje manje hrane i “ne baca proizvode koje bi bacala prije
18 mjeseci”, ističe Kendall koja volontira za aplikaciju.
Noa Bodner, još jedna volonterka za OLIO, naglašava kako su i
dućani i restorani promijenili svoje ponašanje.
Ta je 41-godišnja glumica i glazbenica prepričala kako je ranije
od lokalnog bistroa skupljala “sulude količine hrane” koju bi
zatim podijelila preko aplikacije, no vlasnici lokala su u
međuvremenu postali svjesniji količine hrane koju
pripremaju.
“Samo želim ohrabriti ljude da ne gledaju negativno na hranu koja
se dijeli”, rekla je Bodner.
“Najvjerojatnije ćete dobiti besplatnu hranu koja je dobre
kvalitete, a još i činite uslugu planetu”, zaključila je.



