savjet stručnjaka

HGSS: Planinu nemojte podcijeniti, jer ona ne oprašta

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) apelira na sve planinare i ljude koji dolaze na Velebit i općenito na planinu da je ne podcijene jer planina rijetko oprašta greške, kaže ravnatelj Javne ustanove Park prirode Velebit, HGSS-ovac Mario Šaban.

“Rijetko oprašta greške – kad se u planinu krene bez
dovoljne količine vode, bez predhodnog informiranja o tome kojim
ćete putem ići, koliko će taj put trajati. To sve može biti
kobno”, rekao je Šaban prilikom predstavljanja novinarima
turističkog potencijala Plitvičkih jezera, Udbine i Gospića pod
sloganom “Lika je lik (lijek)” i akcije planinarenja “Tri
dana tri vrha” – na Mrsinj, Ozeblin i
Oštru.  

Prisjetio se kako su prošle godine njemački skauti u dobi od 12
do 15 godina došli na Velebit, a da nisu pratili prognozu.

“Bilo je lijepo i sunčano vrijeme, usred ljeta, krenuli su
kratkih rukava. No, kako je Velebit dosta nepredvidiv, vrijeme se
u par sati pokvarilo, skauti su se izgubili, nisu znali kuda
će i dignuli su HGSS-ovu potražnu akciju. Da ih nismo kasno tu
večer pronašli, oni bi sigurno do jutra promrzli”. 

“Kada se ide na planinu treba se za nju pripremiti, treba znati
kuda se ide, koliko će se na planini boraviti. Trebate se uvijek
nekome javiti i obavijestiti da idete. Važno je i da na planinu
nikada ne idete sami”, istaknuo je Šaban. 

Važna je, dodao je, i adekvatna odjeća i
obuća. “Poznata je priča da turisti znaju ići u japankama, jer
misle samo ćemo malo prošetati”. 

“Krenu u neadekvatnoj odjeći, brzo ih kiša smoči, na planini
zahladi, vlaga je i lako se prehlade”, kaže Šaban.

“Osnova planinarstva je”, istaknuo je, “da se
obučete slojevito i obujete čvrste planinarske cipele”.

Ponijeti kaloričnu hranu i energetske pločice

U ruksaku uvijek morate imati kutiju s prvom pomoći i
mobitel, naveo je i upozorio: “Nikada nemojte piti alkoholna pića
jer ljudi misle da će ih malo zagrijati, ali događa se upravo
suprotno, alkohol ne zagrije, nego na brzinu dobijete osjećaj
topline, cirkulacija krene, još se više hladite i to bude
uzrok pohlađivanja”.

“Standard je da se u planinu ponese nešto kalorično, slanina,
hrana koja daje organizmu ugljikohidrate da možete izdržati
hodanja. Preporučuju se i energetske i vitaminske pločice. 

Uvijek je bolje piti izotonična pića, nego piti čistu vodu jer
uzimanjem velike količine vode iz organizma izlučujete određeni
broj elekrolita i soli, a bez njih organizam gubi snagu.
Zato uvijek na planinu treba ponijeti kaloričnu hranu i zaslađene
napitke”, preporučio je.  

Šaban se prisjetio anegdote u akciji spašavanja korejskoga
turista u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

“Turist je fotografirao preko ruba i pao dolje. Visio je na
granama, držao se za njih kao mačak. Kad sam sišao po njega,
u akciji spašavanja morao sam polomiti dosta grana, a on me
je u jednom trenutku pitao – pa lomite grane, a ovo je nacionalni
park?”.  

Spašavali smo i paraglajdera na Visočici. Ostao je na bukvama
koje su više od 35 metara i bespomoćno visio. Kad sam došao
gore po njega, krilo mu je ostalo u krošnji. Paraglajdera sam
osigurao, te nožem prerezao niti koje drže krilo, a on se na
mene naljutio i upitao me zašto nisam išao gore, više, pa da mu i
krilo spustim dolje.  

Šaban kaže i kako ih ljudi zovu da ih izvlače iz snijega kada s
autima krenu preko Velebita, no to je postalo učestalo pa se
sada na takve pozive ne odazivaju ako nitko nije ugrožen. “Neka
zovu vučnu službu”, poručio je.

HGSS-ova stanica Gospić godišnje u prosjeku ima oko 35 akcija
spašavanja.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest