
Najnovije smjernice Američke dijabetičke asocijacije (ADA) potvrđuju da pridržavanje uputa o pravilnoj prehrani znatno utječe na poboljšanje u regulaciji dijabetesa, a u mnogim slučajevima čak i bolje nego primjena lijekova.
Primjerice, kod dijabetesa tipa 2 razina hemoglobina A1c (HbA1c)
već nakon tri do šest mjeseci pridržavanja plana prehrane
poboljšava se za 2 posto, a u dijabetes tipa 1 za 1,9
posto.
Pravilna prehrana stoga je jedan od ključnih elemenata u
liječenju dijabetesa tipa 2, ali isto tako i temeljni alat u
liječenju predijabetesa odnosno povećane razine glukoze u
krvi koja prethodi kliničkom razvoju dijabetesa tipa 2. Naime,
potreba tijela za glukozom kao jednim od glavnih pogonskih goriva
u organizmu kod odraslih osoba svake godine života sve je manja
zbog smanjenja bazalnog metabolizma te sukladno tome odrasle
osobe moraju naučiti smanjiti unos glukoze pravilnom prehranom u
cilju prevencije predijabetesa, dijabetesa tipa 2, pretilosti,
metaboličkog sindroma i kardiovaskularnih bolesti.
“Ne možemo imati jednake prehrambene navike s dvadeset ili
trideset godina, a pogotovo ne nakon četrdesete godine života kad
nam se značajno smanjuje bazalni metabolizam i potreba
organizma za glukozom. Alternativa za one kojima je teže
mijenjati prehrambene navike je tjelovježba primjerena unosu
količine ugljikohidrata kao jedna od najvažnijih aktivnosti za
potrošnju viška glukoze u organizmu i smanjenom riziku za
hiperglikemiju i njene posljedice. No ono što je najvažnije u
pravilnoj prehrani je činjenica da u osnovi nije pretjerano
komplicirano pridržavati se pravila zdrave prehrane” ističe dr.
med. Dragan Soldo, liječnik obiteljske medicine te dodaje:
“Kad govorimo o pravilnoj prehrani većina ljudi je svjesna
činjenice da povećan unos glukoze u vidu slastica i zaslađenih
pića povećava razinu šećera u krvi, ali je manje svjesna da se
potpuno isti proces događa kod unosa škroba u organizam jer ga
jetra jednostavnim procesom razgrađuje u čistu glukozu. Kod
predijabetesa odnosno intolerancije glukoze kao preteče
dijabetesa tipa 2 jedno od najvažnijih pravila jest izbjegavati
velike obroke, pogotovo ako su bogati rafiniranim
ugljikohidratima. Kod oštećenog metabolizma glukoze u tijelu od
ključne je važnosti izbjegavati unos velikih količina
glukoze/škroba u jednom obroku, jer time nepotrebno
preopterećujemo oslabljenu endokrinu funkciju gušterače i
iscrpljujemo njenu sposobnost da na unos glukoze/škroba reagira
adekvatnim lučenjem inzulina. Unos iste količine glukoze/škroba
kroz nekoliko manjih obroka kroz dan daleko manje opterećuje
endokrinu funkciju gušterače i štiti ju od iscrpljivanja, a samim
time i razvoja kliničke slike predijabetesa ili dijabetesa tipa
2.”
Jedno od najvažnijih i ključnih pravila u borbi protiv povišene
razine glukoze u krvi, slijedom navedenog, je upravo izbjegavanje
velikih obroka i planiranje prehrane uz nekoliko manjih obroka
kroz dan bez pretjerivanja s ugljikohidratima. Druga važna
prehrambena navika koju je potrebno usvojiti u prevenciji
dijabetesa je izbjegavanje kombinacije hrane bogate
ugljikohidratima jer se time nepotrebno opterećuje endokrinu
funkciju gušterače.
“Tipičan primjer ovakvih nepoželjnih kombinacija su kruh i
krumpir, tijesto i kruh, varivo s krumpirom ili njokima i kruh,
pizza i pivo ili zaslađeni sok ili tijesto i kolači. Pravilna
prehrana za smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 u
stvari nije ni stroga ni spartanska dijeta nego se temelji na
prilagođavanju prehrambenih navika našim godinama i fizičkoj
aktivnosti te realnoj potrebi za unosom ugljikohidrata u
svakodnevnoj prehrani. Iako se svi čimbenici rizika od
obolijevanja ne mogu kontrolirati, tjelesna aktivnost također
pomaže poboljšati opće stanje organizma kao i osobnu kondiciju.
Tjelovježba pomaže mišićima da učinkovitije koriste inzulin i
zato je vrlo važna pri smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.
Kako bi se rizik od obolijevanja smanjio, stručnjaci preporučuju
najmanje 150 minuta tjelesne aktivnosti tjedno”, zaključuje dr.
med. Dragan Soldo.
Namirnice koje mogu ublažiti rizike obolijevanja su sljedeće:
Proizvodi od žitarica
Dijeta bogata cjelovitim žitaricama može pomoći pri smanjenju
rizika od razvoja dijabetesa. Cjelovite žitarice duže se
probavljaju, bogate su vlaknima, daju osjećaj sitosti te energiju
koja se postupno oslobađa u organizmu. Povećanjem unosa vlakana
poboljšava se i razina glukoze u krvi i osjetljivosti na
inzulin.
Voda
Pića koja sadržavaju šećere mogu uzrokovati skokove glukoze u
krvi i znatno povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Odabir
vode umjesto gaziranih pića i pića koja sadrže šećere sjajan je
način za smanjenje unosa kalorija i izbjegavanje visoke razine
šećera u krvi. Osim vode, crni, zeleni i biljni čajevi, pod
pretpostavkom da se konzumiraju bez dodatka šećera, također su
dobra zamjena za slatke napitke bez kalorija.
Zdrave masti
Iako masnoće često povezujemo s masnom, prženom hranom,
prekomjernom tjelesnom težinom i zdravstvenim poteškoćama koje su
povezane s debljinom, u stvarnosti, našem su tijelu neke masnoće
potrebne. Trans-masne masti i zasićene masnoće važno je
zamijeniti zdravim masnoćama, koje se mogu pronaći u biljnim
uljima, orašastim plodovima i sjemenkama. One za nas
predstavljaju izvor energije, a ujedno pomažu i u apsorpciji
vitamina (A, D, E, K) i minerala.
Voće i povrće
Konzumacija svježeg voća i povrća svojevrsno je osvježenje
organizma koje značajno doprinosi zdravijem životu. Voće i
povrće puno je vitamina, minerala i vlakana, ali sadrži i šećere
stoga je potrebno paziti na preporučenu količinu.
Podsjetimo, inicijativom “Moj predijabetes – upozorenje za
promjenu mojih životnih navika” Merck, vodeća tvrtka za znanost i
tehnologiju, pokrenula je edukativnu kampanju koja naglašava
važnost nadzora nad svojim zdravljem. Simptomi predijabetesa i
dijabetesa tipa 2 možda nisu uvijek vidljivi i zato je od velike
važnosti slijediti gore navedene preporuke te naučiti čitati
znakove svoga tijela.
Velika pomoć pri tom može biti posjet stranici
www.yourprediabetes.info uz jednostavno rješavanje kratkog testa
od samo devet pitanja uz pomoć kojeg je moguće u manje od
dvije minute saznati je li osoba u riziku od razvoja šećerne
bolesti odnosno dijabetesa tipa 2 ili stanja koje se naziva
predijabetes te što je dalje potrebno poduzeti kako bi se ovo
stanje zaustavilo ili odgodio nastup dijabetesa tipa 2. Test je
dostupan i kroz mobilnu aplikaciju PREVENCIJAŠB2, dostupne na App
store-u ili Google Play store-u.