
U mjesecu listopadu na otoku Pagu uobičajeno počinje berba maslina. Neki su s berbom već počeli, neki su već pri završetku, međutim ima i onih koji će pričekati još desetak dana. Ubrane masline uglavnom se koriste za proizvodnju maslinovog ulja, ali dio maslina se konzervira.
Domaće konzervirane masline su posljednjih godina izuzetno
tražene i maslinari koji imaju manji broj stabala masline,
osobito na području grada Paga, ove će godine gotovo sav svoj
urod konzervirati. Naime, za proizvodnju jedne litre maslinovog
ulja potrebno je između 10 i 15 kg maslina, a kako je ove godine
zbog suše urod maslina smanjen, neki su ubrali količinu koja nije
dovoljna za proizvodnju veće količine ulja.
Urod maslina nije jednak na cijelom otoku, ali gledajući prosjek
manji je nego prošle godine. Pred početak berbe mnogi maslinari
su procjenjivali kako će količina uroda biti na razini od 40
posto u odnosu na prošlu godinu, no nakon što je berba krenula
rezultati berbe će biti ipak nešto bolji, no ne i toliko dobri da
bi se proizvelo ulja kao i prošle godine. Međutim, svi se
maslinari slažu kako će zbog nedostatka vode kvaliteta maslinovog
ulja biti izuzetno dobra odnosno kako će ulje biti intenzivnije,
pikantnije, a uz to i sa izraženijom gorčinom, što uvijek znači i
bolju kvalitetu.
Zbog slabijeg uroda i smanjenih količina ulja koje će se
proizvesti, očekuje se da bi i cijena maslinovog ulja ove godine
mogle biti nešto viša nego prošle godine. Na otoku Pagu najveći
broj stabala maslina ima na području Luna, a u posljednjih
dvadesetak godina velik broj stabala maslina posađen je i na
području Kolana, Paga i Povljane.



