#ugljan

Vojku Škopiću zlatna medalja na 6. Festivalu maslina u Zagrebu

Naši školji

Iako se zbog epidemiološke situacije 6. Festival maslina u Zagrebu nije mogao održati, sva prijavljena ulja su analizirana i među 288 uzoraka izabrana najbolja.

Objava rezultata prezentirana je virtualno, a medalje i
priznanja organizatori će dobitnicima poslati poštom. U
kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja, ugljanski
maslinar Vojko Škopić osvojio je 92 boda i zlatnu medalju za ulje
dobiveno od sorata coratina, pisolino i leccino. Zlatnu
medalju i 90 bodova osvojio je i Miomir Kliman, Ugljanac sa
zagrebačkom adresom, za ulje proizvedeno od sorata leccino,
istarska buža, bjelica i pendolino uzgojenih u svojim maslinicima
u Istri.

Od 288 prijavljenih uzoraka, pola ih je bilo od monosortnih, a
pola od višesortnih ulja.

Kako je u izvješću i objašnjenju navela Anastazia Milardović iz
Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea – Zadar, svi
uzorci najprije su podvrgnuti kemijskoj analizi koju je proveo
Nastavni zavod za javno zdravstvo Zadarske županije. Analiza je
obuhvatila određivanje peroksidnog broja (PB) i analizu slobodnih
masnih kiselina (SMK). U svim je uzorcima peroksidni broj bio u
granicama prosječnih dopuštenih vrijednosti za ekstra djevičansko
i djevičansko maslinovo ulje. Isto se potvrdilo i kod vrijednosti
za slobodne masne kiseline, osim za dva uzorka u kojima su
slobodne masne kiseline bile veće od 0,8 posto.

Odlukom organizatora, kemijska analiza se nije bodovala za
konačni poredak, nego samo senzorska analiza.

Nakon provedene kemijske analize svim uzorcima je dodijeljena
šifra voditelja panela te su kao takvi podvrgnuti senzorskoj
analizi. Senzorsku analizu proveo je profesionalni panel Udruge
senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea – Zadar, u kojemu je
sudjelovalo 14 certificiranih ocjenjivača na ukupno 42 sjednice
panela. Maksimalni mogući broj bodova senzorske analize iznosi
100.

Poslije provedene senzorske analize svih uzoraka, dobiveni su
sljedeći rezultati: 230 uzoraka, odnosno 80 posto, pripada,
kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja (EDMU); 46
uzoraka, odnosno 16 posto, kategoriji djevičanskih maslinovih
ulja (DMU), a 12 uzoraka, odnosno 4 posto spada u kategoriju
maslinovih ulja lampante (MUL).

Prema ukupnoj ocjeni panela, ovogodišnja maslinova ulja koja su
ocijenjena kao ekstra djevičanska u prosjeku su srednje do
intenzivne voćnosti te srednje gorčine i pikantnosti. Kod
maslinovih ulja dobivenih u kasnijim berbama, primjetan je
značajan gubitak fenolnih spojeva. Takva ulja su “slađa”, manje
voćnosti, slabe gorčine i pikantnosti, ali ipak u velikoj mjeri
ekstra djevičanska.

U uzorcima koji su ocijenjeni kao djevičanska maslinova ulja i
maslinova ulja lampante, javljaju se najčešće mane, kao što su
upaljenost i octikavost, ali i užeglost. Prve dvije mane su
posljedica nepravilnog čuvanja maslina do prerade i oštećenog
ploda, dok se užeglost javlja kod ulja koja nisu pravilno
skladištena.

Svi rezultati mogu se pogledati na mrežnoj
stranici Zagrebačkog maslinarskog instituta. Nagradu za
najbolju uljaru dobila je Uljara Babič Koper, a najbolja je
udruga DOSI – Društvo oljkarjev Slovenske Istre.

Šampion za ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje je Ursaria
d.o.o. iz Vrsara, šampion za ekstra djevičansko sortno maslinovo
ulje je OPG Lidija Stranić, a maslinovom ulju miješanih sorti
Loredane Krbavčić iz Buzeta pripala je titula šampiona za ekstra
djevičanska maslinova ulja.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest