
Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorijama HUP-a, predstavnici svih relevantnih ugostiteljskih udruženja zajedničkim su nastupom predstavili prijedloge kompenzacijskih mjera koje bi bilo potrebno uvesti kako bi se spriječio crni scenarij prema kojemu je ugroženo više od 100.000 radnih mjesta dok brojnim objektima prijeti propast poslovanja.
Ugostitelji okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Udruzi Glas
poduzetnika, Nacionalnoj udruzi ugostitelja, Udruženju
ugostitelja Zagreb pri Hrvatskoj obrtničkoj komori i Udruženju
ugostiteljskih djelatnosti HGK predstavili su medijima dva paketa
mjera koji bi pomogli u očuvanju opstojnosti ovog sektora, a
modeli su razrađeni po uzoru na ostale zemlje članice EU koje su
radi lockdowna slične mjere već uvele. Na konferenciji su
sudjelovali dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a,
Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a, Marin Medak, predsjednik
Nacionalne udruge ugostitelja, Franz Letica, predsjednik
Udruženja ugostitelja Zagreb pri HOK-u i Dražen Boban,
predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.
Prvi model obeštećenja je dugoročnijeg karaktera i bazira
se na sljedećim mjerama:
- Smanjenje PDV-a na 5% na period od tri godine te dugoročno na
13% za sve ugostitelje - Nastavak Potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. –
4.000 kn uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1.5.2021.) - Obeštećenje od 10 eura po m2 prostora za trošak najma
- Covid kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala
likvidnost (HAMAG BICRO krediti za likvidnost na 3 godine uz
dodatne – ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za
poduzetnike u lockdown-u)
Prema prvom modelu, ugostitelji bi uz pomoć kredita izdržali
period lockdowna, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili
veće prihode od čega bi i država dugoročno profitirala uzmemo li
u obzir da s nižim poreznim stopama idu i veće uplate u proračun.
Nužno je kod prvog modela naglasiti važnost efikasnosti i brzog
isplaćivanja kredita za likvidnost koji su prema procjenama
poduzetnika kvalitetni, ali se na njih često predugo čekalo.
Drugi model obeštećenja baziran je na sljedećim
principima:
- Osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike
i njihove plaće – 50% od istog razdoblja prošle godine kao
direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost
doprinosa - Oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja
lockdown-a na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade,
komunalne usluge – odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta
…) - Smanjenje PDV-a – trajna tema u kontekstu mogućnosti
otvaranja prostora za novih rezervi kada se poslovanje ponovno
pokrene i s ciljem konkurentnosti (usklađenja stope sa zemljama
EU koje su uslijed Covid krize kao jednu od mjera uvele i
smanjenje PDV-a) - Oslobođenje od parafiskalnih nameta – kao poseban trošak koji
dodatno opterećuje poslodavce
Uvažavajući pune razmjere ove pandemijske krize, ugostitelji su
jednoglasni u poruci da im je u trenutnoj situaciji najvažnije
očuvati svoje poslovanje i spriječiti val otpuštanja koji bi
mogao uslijediti ukoliko se uz lockdown ne uvedu adekvatne
kompenzacijske mjere. S bilo kojim od ova dva predstavljena
modela izbjegao bi se crni scenarij koji nas zasigurno očekuje ne
pokaže li Vlada RH razumijevanje za ovu kriznu situaciju.



