
Velika većina maslinara koji su sudjelovali na jubilarnoj 20. Međunarodnoj manifestaciji Dani masline, koja je sinoć završena dodjelom medalja i priznanja na JK Uskok na zadarskom Vitrenjaku, može biti zadovoljna ocijenama kvalitete i plasmanom svojih ulja.
Od 200 uzoraka pristiglih na ocijenjivanje iz
svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Italije, Slovenije
i Crne Gore, čak 192 ulja su
ekstradjevičanska, samo 8 u kategoriji
djevičanskih i nijedno u kategoriji lampante. Znači,
nijedno ulje nije ocijenjeno kao nejestivo, lampante što se po
prvi put dogodilo otkad je ove manifestacije.
“To je potvrda da maslinari iz godine u godinu napreduju,
koriste agrotehničke mjere u uzgoju maslina, proizvode zdrav
plod, beru u optimalnim rokovima, odmah prerađuju masline te
ulje skladište i čuvaju na primjeren način”, kaže
Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela
zadarskog Zavoda za javno zdravstvo. Naravno, na kraju najviše
razloga za zadovoljstvo imaju šampioni, a to su Ante
Vulin iz Pakoštana u kategoriji otvorenih ulja i
Ratko Erlić iz Banjola kod Medulina u
Istri, pobjednik u kategoriji pakovina.
Tajna uspjeha Ante Vulina
“Znam da imam kvalitetno ulje, nadao se
dobrom rezultatu jesam, ali šampionsku titulu nisam
očekivao. Iznenadila me i počastila” rekao je Ante
Vulin neposredno nakon što je iz ruku županijskog pročelnika
Danijela Segarića, preuzeo plaketu, zlatnu
medalju i veliki šampionski pehar.
Nagrađeni maslinari na jubilarnim Danima masline
Vulin je utemeljitelj tvrtke za proizvodnju kruha, peciva
i slastica “Kroštula”, ali je i već
etablirani, jedan od najvećih, ako ne i najveći maslinar
u općini Pakoštane. “Sva moja zemlja je pod maslinama”, kaže
Vulin koji ima 500 stupi maslina.
Neke od njih su stare više od 100 godina. Dio, koje je zasadio
s ocem, danas nažalost pokojnim Vjekoslavom,
sada imaju između 40 i 50 godina. Najveći broj, 350 stabala
posadio je prije 8 godina. One su već dvije godine na rodu.
“Sadio sam tako da mogu imati 5 sortnih ulja. Tri od
domaćih Oblica, Krvavica i Levantinke te dva sortna ulja od
Leccina i Coratina”, kaže Vulin koji, uz sve ostalo, puno
pozornosti poklanja berbi maslina. “Berem zasebno svaku
sortu kad je optimalno vrijeme”. S vremenom će, kaže,
vidjeti koje sorte spajati da se dobije maksimalan
rezultat.
“Želim dobiti najbolju kvalitetu”, kaže Vulin, koji
sve više vremena provodi u maslinama otkad je menadžerske
poslove u Kroštuli prepustio sinu Karlu.
Treba mu 2.000 litara ulja
Minula sezona mu je donijela 600 litara ulja.
Malo, kaže, u odnosu na broj stabala, ali takva je bila godina.
Na pitanje da li ulje prodaje, Vulin je odgovorio:
“Prodajemo, ali u pogačama”. To je novi proizvod
kojega, osim u prodavaonicama Kruštule, plasiraju u
Interšparovim lancima u Zagrebu, a u zadnje vrijeme i u
Tomyevim samoposlugama na zadarskom području.
“Meni će u budućnosti trebati 2.000 litara ulja jer
planiramo nove proizvode s dodatkom maslinovog ulja i
maslina”, otkriva Vulin koji tako maslinovom
ulju i pekarskom proizvodu pridodaje dodanu
vrijednost. Masline praktički njeguje na ekološki
način iako nema niti je još tražio certifikat. U
prihrani koristimo uglavnom organska gnojiva, stajski ovčjak u
refuži i u granulama. A za zaštitu modru i zelenu galicu, bakar
i sumpror kad je najnužnije, govori Ante Vulin, koji na svim
smotarama uljara od Nadina do Noćnjaka iI zagrebačkog Festivala
maslina osvaja uglavnom zlatne medalje. Ovo
mu nije prva šampionska titula, prije nekoliko mjeseci
bio je šampion Prvog festivala mladih maslinovih ulja u
Maškovića hanu.
“Pobijediti u svom mistu velika je stvar, ali titula
šampiona na jubilarnim 20. Međunarodnim Danima masline,
izborena u jakoj konkurenciji, objektivno više “pizza”,
kaže Vulin. Uz njega pehar je dobila i uljara u kojoj je
Vulinovo šampionsko ulje prerađeno, a to je Uljara
Nadin, vlasnika Željka Vrsaljka.
Erlićev put od Tinja do Banjola
U kategoriji pakovina, znači ulja koja su na tržištu, od 95
koliko ih je bilo u konkurenciji, kao nabolje ocijenjeno je
ulje Ratka Erlića iz istarskih Banjola u
općini Medulin. “Puno ljudi se bavi maslinarstvom, ali
nikada ne postanu šampioni. Još teže je titulu ponoviti”,
kaže Erlić, koji se prije nekoliko godina šampionskomtitulom
ovjenčao i na Povenjaku u Omišu.
Erlić je, inače, porijeklom iz Tinja u zadarskom zaleđu. S 15
godina je otišao, u Rijeci završio srednju, a nakon toga Višu
industrijsku školu u Puli gdje se zaposlio, zasnovao obitelj i
već 58 godina živi u Banjolama kod Medulina. Uz
obiteljsku kuću je prije 30-ak godina posadio 50 maslina, u
međuvremenu kupovao zemlju i sadio tako da sada ima oko 300
maslina na punom rodu. “Proteklu sezonu sam ubrao 5.158
kilograma ploda i dobio 800 kg ili gotovo 900 litara
ulja”, kaže Erlić i otkriva da je šampionsko ulje od
sorte Frantoio, uz kojega u svojim maslinicima
uzgaja Istarsku bjelicu i Leccino i Levantiku. Uz masline
ga vezuje ljubav iz rodnog kraja, ne živi od prodaje maslinovog
ulja, ali “sve u životu dobro dođe”, kaže Erlić, koji nema
problema s prodajom maslinovog ulja jer Banjole i Medulin su
turistička mjesta. “Prodamo sve, a neke godine i
fali”, govori istarski dalmatinac i dalmatinski
istranin Ratko Erlić koji za litru svog ulja postiže
cijenu od 150 kuna.
Uz njega peharom se okitila i uljara Nono Bruno iz
Banjola koja je preradila Erlićevo šampionsko ulje.
Najbolja udruga Ulika iz Medulina
Na ovogodišnjem 20-tom jubilarnom izdanju Međunarodnih
dana masline nagrađena je i najbolja maslinarska udruga.
Na temelju prosjeka tri najbolja rezultata njezinih
članova, titula je pripala istarskoj udruzi Ulika iz
Medulina. Sve u svemu ovogodišnji Dani masline
protekli su, što se kakavoće ulja tiče, u znaku Zadrana i
Istrana. Zadrana pogotovo ako se računa da je i šampion
pakovina Ratko Erlić “zadarske gore list”.
Šampion Ratko Erlić
U 10 najbolje plasiranih ulja u obje kategorije su
također najzastupljeniji maslinari s područja Zadarske županije
(7) i Istre. Ako bi se tražila neka posebna značajka onda je to
činjenica da se ove godine znatno povećao broj
natjecatelja u kategoriji pakovina. Znači, ulja koja
su na tržištu. – “Lani ih je bilo 65, a ove godine 92, što je
povećanje od gotovo 42 posto”, ističe Benito
Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana
masline. On dodaje da nije u prvom planu masovnost nego
kvaliteta. To se već zna pa ova manifestacija
iz godine u godinu postaje sve prestižnija, ali i
vjerodostojnija
Sve više pakovina
“Jedino mi uzimamo ulja izravno kod proizvođača. To je
težak i vrlo obiman posao, ali vrlo dobro prihvaćen od
maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče
o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih
na ocjenjivanje, kaže Pucar, ne krijući zadovoljstvo što
su ovogodišnji jubilarni Dani masline protekli u brojnim
dvodnevim događanjima i druženjima maslinara (4. i 5. svibnja)
u Zadru i na otoku Ugljanu, od humanitarnog
Maslinarskog marendina. Okruglog stola o
najaktualnim problemima maslinarstva i uljarstva, međunarodnog
natjecanja Žgvacet u Preku, sađenju maslina uz
Mulinski tijesak i ogledne rezidbe pa se do
krešenda na zadarskom Vitrenjaku, gdje su, uz večeru i glazbu
objelodanjeni rezulalti, dodjeljene nagrade i
proglašeni Šampioni 20. Međunarodnih Dana masline.
U dokumentu ispod teksta pogledajte sve
dobitnike ovogodišnjih, jubilarnih Dana masline u Zadru.



