dodjela priznanja

Općina Preko domaćin dodjele priznanja Hrvatski otočni proizvod

Općina Preko bit će domaćin ovogodišnje dodjele priznanja Hrvatski otočni proizvod 13. i 14. listopada, potvrdio nam je općinski načelnik Jure Brižić.

“Cijeli program manifestacije koja će se održati jedanaesti put
zaredom dogovoren je ovaj tjedan s ministricom regionalnog
razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, a naša općina ugostit će
73 proizvođača sa svih otoka. Dodjela priznanja i popratna
izložba nagrađenih proizvoda bit će u sportskoj dvorani OŠ
Valentina Klarina u Preku, gosti i uzvanici bit će smješteni u
apartmanima Vile Dalmacija, a posebni domaćini bit će i naši mali
proizvođači i OPG-ovi koji su nagrađeni priznanjem za kvalitetu
Hrvatski otočni proizvod”, kazao je Brižić te dodao kako će
održati i brojni stručni skupovi.

Podsjetimo, od ukupno 73 proizvođača koji su dobili oznaku
Hrvatski otočni proizvod za 2017. godinu, 22 je u Zadarskoj
županiji. Na otoku Ugljanu šest, na Pašmanu 12, na Dugom otoku
dvije te na Silbi i Ravi po jedna. Pojedinačno, najviše oznaka,
sedam, dobili su OPG-ovi i jedna fizička osoba iz Tkona.

Na otoku Ugljanu nositelji oznake kvalitete Hrvatski otočni
proizvod za 2017. godinu su Mate Rančić, Preko (kravata od drva
masline), Kamen dizajn, Preko (suveniri od bračkog kamena –
zdjelice za bombonjere), OPG Senka Otavijević, Sutomišćica
(uporabni suveniri od maslinova drveta), OPG Vojko Škopić, Ugljan
(ekstra djevičansko maslinovo ulje), Ribarski obrt Moćun, Kali
(slana srdela/lokarda), Ivan Longin, Kali (ručno pleteni suveniri
– pramcobrani za brodove “brk” i pendula).

Među Pašmancima, koji prednjače po dobivenim oznakama, ove su
godine: Valentina Ugrinić, Tkon, ručno pleteni suveniri  od
prirodnog konopa, OPG Anđelko Palaškov, Tkon, za djevičansko
ulje, OPG Stjepan Smoljan, Tkon, pogačice, sirup od šipka, OPG
Marin Zalović, Tkon, za džem od smokava sa šljivom i ružmarinom,
džem od grožđa i matar u octu, OPG Katica Mušćet, Tkon,
smokvenjak, macerat smilja, OPG Ante Grdaš, Tkon, krema za lice
od ruže, OPG Frane Bojmić, Tkon, ekstra djevičansko maslinovo
ulje, OPG Ante Božić, Kraj, slani inćuni, kolač od smokava, džem
od smokava, Obrt Lanđin, Kraj, liker od magunja, kadulje i
maslina, rakija od magunja, kotonjada od magunje, OPG Krsto
Matulić, Pašman, aceto od smokve “Pašman Libre”, Nataša Burmeta,
Pašman, arancini/limuncini, Ivanka Milašinović, Ždrelac, nakit od
naplavina i kamena.

Četiri priznanja odlaze na Dugi otok, Silbu i Ravu, a nositelji
su: OPG Ksenija Kalcina, Žman, džem od magunja, Darinko Karinja,
Sali, hidrolat lavante, macerat lavande, suvenir od morskih
naplavina (brodić), OPG Filip Simičić, Mala Rava, eterično ulje
mirte, Aranea d.o.o. Silba, Linija toretini, keksi s narančom,
limunom, čokoladom, slani krekeri/baškotini, pašta svježa punjena
ovčjim sirom, pašta suha od pirovog brašna.
 
Odluku o o dodjeli prava uporabe oznake HOP potpisala je
ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, i
to za čak 141 proizvod s otoka iz svih jadranskih županija. Riječ
je o tradicijskim otočnim proizvodima iznimne kvalitete i
izvrsnosti, a oznaka Hrvatski otočni proizvod dodjeljuje se
godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju
sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju
na otocima, pišu Naši Školji.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest