
U okviru svoje jedanaeste turneje Jadranom, u Sv. Filip i Jakov, u suradnji s Turističkom zajednicom općine Sv. Filip i Jakov, uplovio je "Brod kulture i gastronomije".
Novost ovogodišnje kulturno-umjetničke manifestacije “Brod
kulture i gastronomije” je promicanje gastronomske kulture za što
su bili zaduženi najpoznatiji hrvatski gastronomad Rene Bakalović
i superfinalistica TV showa MasterChef Srđana Jevtić.
Na glavnom gatu u središtu mjesta posjetitelji su mogli kupiti po
sniženim cijenama neku od od knjiga u sklopu knjižare na
otvorenom, a za najmlađu populaciju priređena je
edukativno-interaktivna predstava za djecu “BOCA-COCA” koja
promiče svjesnost od prednostima staklene ambalaže.
Igor Gerenčer, inicijator projekta, kazao je kako su ove godine
odlučili nadograditi koncepciju i u program uvrstiti gastronomsku
komponentu.
“Nakon deset godina, učinilo nam se da nam treba osvježenje u
našoj plovidbi Jadranom pa smo spojili kulturu i gastronomiju u
lijepu cjelinu. Čini nam se da uz hranu za dušu koju smo donosili
svo ovo vrijeme na obalu i otoke, od sada nam treba i hranu za
tijelo. To je jedno s drugim jako povezano jer tradicijska
eno-gastro kultura Hrvatske je jako bogata i provlače se kroz
književnost. Imamo što pokazati jer naša baština je i u kulturi
jedenja i pijenja”, rekao je Gerenčer.
Gala-večeru na brodu Amalia priredio je Rene Bakalović uz pomoć
Srđane Jevtić i Jure Erlića, mladog kuhara iz restorana marine
Kornati u Biogradu na Moru za kojeg je Bakalović rekao “da
briljira2.
“Osnovna ideja ove večere nije normalni slijed jela na koji nismo
toliko pazili koliko smo zapravo htjeli upozoriti na neke važne
trendove kao i da još podignemo priču o Hrvatskoj kao eno-gastro
destinaciji. Uistinu imamo izobilje od Baranje do Konavala ali to
ima i lošu stranu jer smo malo opustili. Nismo ni svjesni da
bismo mogli puno, puno više”, naglasio je Bakalović.
Hrvatska kao jedna jaka vinska zemlja bila je donedavno na dnu
ljestvice u Europi po proizvodnji pjenušaca. Tu se stanje u
nekoliko godina popravilo te kao primjer Bakalović ističe
Plešivicu iznad Jastrebarskog koju sve više nazivaju malom
hrvatskom Šampanjom. Nadalje, kao jak adut u rukavu Hrvatska ima
i kvalitetnu ribu iz uzgoja.
“Sve više stranaca želi taj princip sljedivosti, odnosno odakle
je riba, čime je hranjena i tako dalje. Težimo i mislim da smo
već sad u stanju dokazati da imamo najbolju ribu iz uzgoja na
Mediteranu”, dodao je Bakalović.
Isto tako, treba istaknuti i velik potencijal tartufa. Ovom
prigodom poslužen je umak od tartufa iz, ne iz Istre kako su
mnogi mislili, već zaleđa Zadra.
“Brod kulture i gastronomije” od samog začetka redovito
uplovljava u filipjansku luku. Podsjetimo, Sv. Filip i Jakov,
odnosno Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov, dobitnik
je tri godine zaredom Zlatne MasterCard statue nagrade koja se
dodjeljuje za poseban doprinos kulturnom turizmu.
“To je bilo 2008., 2009. i 2010. godine i nagradu smo dobili u
trajno vlasništvo. Nakon toga osvojili smo u svim sljedećim
godinama Srebrnu MasterCard statuu. Na neki način bili smo izvan
konkurencije jer smo najsjajniju nagradu dobili već tri puta.
Nakon nas, osvojio je Rab više puta kao i preko puta nas Tkon.
Troškove plovidbe broda pokrivaju pokrovitelji, dakle nemamo
trošak već se radi isključivo o nama i dobroj volji svih nas, od
komunalnog pogona za prihvat broda u luci do same naše
suorganizacije. Smatram da se vrijedi potruditi kad nam dolazi
ovako dobar projekt u jedno malo mjesto”, kazala je Klara
Eškinja-Glavan, direktorica Turističke zajednice općine Sv. Filip
i Jakov.
U šestodnevnom rasporedu za ovu godinu posada Broda knjižara i
gastronomije uplovila je u sedam luka: Makarska, Postira, Trogir,
Pirovac, Zadar, Sv. Filip i Jakov i Rogoznica, piše
B-portal.



