Kuharstvo

Renato Kraljev otvorio konobu u Sukošanu

Griblja će "gurati" stara autohtona jele i recepte

Renato Kraljev, najbolji hrvatski kuhar prošle godine, danas je u Sukošanu svečano otvorio svoju konobu pod imenom Griblja. Konoba je smještena u velikoj kamenoj kući u centru mjesta, a sam prostor je ukusno uređen kako bi što više nalikovao na konobu, no ne u arhaičnom smislu riječi.

Otvorenje je samo za sebe bilo pravi gurmanski festival na kojem su ponuđena jela naznačila kakav će jelovnik Griblja imati.

Uz neizostavne sir, pršut, hobotnicu i ostala hladna predjela majstor Kraljev je pripremio i niz dalmatinskih specijaliteta od kojih izdvajamo gratiniranu palentu s kozicama, fuže sa škampima i tikvicama, palentu sa sipom, gregadu od grdobine, iški lopiž, pašticadu i paštu fažol.

Posebno treba istaknuti stari dalmatinski recept kojeg je teško pronaći po restoranima, sipu s čičvardom.

Nije potrebno ni spominjati kako je sve bilo vrhunski pripremljeno.

Renata Kraljeva smo upitali kako to da se odlučio na otvaranje vlastite konobe.

Nakon 22 dvije godine rada tu i u inozemstvu dođe vrijeme da napraviš i nešto svoje. Htio sam imati svoj prostor u kojem ću sve svoje ideje slobodno iskušavati jer kad radiš za nekog taj te na neki način uvijek sputava, rekao je Kraljev i dodao kako će kao i dosad gurati stare autohtone recepte od ribe, mesa, škampa i školjki, ali neće nedostajati ni modernih jela.

Budući da Hrvatska prolazi kroz recesiju otvaranje vrhunskog restorana je pomalo riskantan potez. – Istina je da je recesija, no malo straha i rizika pozitivno djeluje, zar ne? Samo treba raditi i održavati kvalitetu i posla će biti, uvjeren je Kraljev.

Iz naše mreže
Povezano
U sklopu proslave Dana grada Zadra održan je Dan pobjednika

Okrugli stol: Sport i mentalno zdravlje

događaj je prošao
26. studenoga, 18:00 - 20:00
Centar za mlade, Zadar
elvis

Dj Elvis i Večer filmske glazbe

događaj je prošao
30. studenoga, 20:00 - 22:00
Tržnica Zadar
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest