
Jučer je u Gradskoj straži, u sklopu projekta ‘Smokva – kraljica mediterana’, predstavljena knjižica recepata koju su izradili učenici hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru.
Zajedno sa svojom profesoricom Tanjom Meštrić Molnar, ujedno i voditeljicom ovog projekta, prikupili su recepte za slatka jela od smokava i izradili ovu knjižicu. Kuharica sadrži tridesetak recepata za kolače i slastice koji su pripremljeni, fotografirani i isprobani u restoranu hotelijerko-turističke i ugostiteljske škole.
Sve je prevedeno i na francuski jezik, pošto, kako nam je rekla prof. Meštrić Molnar, ‘naša škola i hrvatsko-francuska udruga dosta surađuju. Profesor Zekanović nam je predložio prevođenje knjižice i na franuski jezik i to se zatim realiziralo.
‘Primarni cilj nam je popularizirati smokvu, pogotovo u ovim našim krajevima. Za sada smo samo u pregovorima s ravnateljicom hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole da se određeni broj knjižica ustupi i turističkoj zajednici kao promidžbeni materijal, ali još ćemo vidjeti kako će se to dalje razvijati’, rekla nam je profesorica Meštrić Molnar. Učenici OŠk Smiljevac pomogli su oko fotografija – imaju svoju fotosekciju, tako da je knjižica u cjelosti rad učenika.
Ovaj projekt je 2010. godine dobio treću nagradu Ine i Novog lista iz Rijeke na natječaju za izbor najboljeg školskog Eko projekta u iznosu od 7.000 kuna.
Sočna i prekrasna vladarica Mediterana, smokva je jedna od najzdravijih voćki na svijetu. Ništa se ne može usporediti sa zrelom smokvom, tek ubranom s drveta, pojedenom onako usput.Brojne su povijesne legende povezane uz drvo ili plod smokve. Smokva je bila Kleopatrino omiljeno voće, vučica je Romula i Rema, osnivače Rima, dojila ispod stabla smokve, Adam i Eva nosili su smokvin list, atletičarima na Olimpijadi dodjeljivane su umjesto medalja, itd.
U našim krajevima smokva je drvo koje je prije imala mnogo veće značenje u svakodnevnom životu ljudi, kako u prehrambene tako i u ljekovite svrhe. Tako je nekada davno mnogima bila obrok na poljima, dok je danas uvelike zapostavljena, osobito u turizmu i gastronomiji.
‘Cilj našeg projekta je pokušati vratiti smokvi mjesto koje joj pripada, a to je prijestolje kraljice mediterana. Nadamo se da smo ovim projektom napravili mali korak k tome’, poručila nam je profesorica Meštrić Molnar.
Smokva nije toliko kalorična kao što se vjeruje. 100 gr. smokava sadrži oko 57 Kcal koliko npr. jabuka ili šljiva. Suha smokva je ipak malo kaloričnija. Vrlo je bogata mineralima koji uspostavljaju prehrambenu ravnotežu (kalij, kalcij, fosfor, magnezij i vitamin B ). Na promociji knjige susreli smo i Sandru Babac, iz Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Babac-Damjanić u Poljicima kraj Zadra. Oni imaju zasađenih 500 stabala smokava i proizvode pekmez ‘Šinjorina smokva’.
‘I ove godine će se krajem kolovoza ili početkom rujna održati Festival smokava, do sada poznat kao Tjedan smokava. Na drugi petak u rujnu, u okviru ovog festivala, održat će se i Gastro smokva – u restoranu 5 bunara pod ravnanjem glavnog kuhara Maria Arbanasa. Okupit će se nekolicina uvaženih kuhara Zadra i Zadarske županije koji će pripravljati jela sa smokvama (svježim i suhim) i našim pekmezom, Šinjorina smokva’, poručila nam je Sandra Babac.
Sandra Babac je u dogovoru i s ravnateljicom Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole da na ovogodišnjoj Gastro smokvi sudjeluju i učenici te škole te da se predstave sa svojim jelima, možda čak i iz ove kuharice – knjižice recepata.
‘Mislim da se najveća pažnja smokvi dala upravo zahvaljujući inicijativi OPG Damjanić-Babac koji je među prvima, još prije 4 godine, pokrenuo taj tzv. tjedan smokava. Pokušavamo sve to profesionalizirati i podignuti na višu razinu u nadi da će Festival smokava postati jedan od glavnih događaja potkraj ljeta, pošto je sve uvijek nekako ‘ugurano’ u 7. i 8. mjesec. Rujan je na neki način dosta zapostavljen u pogledu turističke ponude Grada Zadra tako da bi ovo bio jedan lagani uvod u nadolazeću jesen, a i samo produljenje sezone’, objasnila je Sandra Babac.
U sklopu tjedna kojim će zadarski restoran-pizzeria “Pet bunara” obilježiti Festival smokava, održat će se degustacija jela od smokava i pekmeza od svježih ekoloških smokava “Šinjorina Smokva”. Festival će biti otvorenoga tipa i svi zainteresirani su pozvani da dođu i kušaju. Sandra Babac se nada da će radovi na trgu Petra Zoranića biti do tada završeni te da će se festival moći održati i na otvorenom.
‘Nadamo se da ćemo ove godine napokon dobiti financijsku potporu od mjerodavnih struktura – Grada i Županije jer sve što smo do sada radili, bilo je na naš vlastiti trošak’, rekla je Babac.



