Pripazite na higijenu

Dobro operite svježe povrće

mojezdravlje.ba

Hrvati se ne moraju bojati opasne bakterije, ali higijena treba biti na prvom mjestu

Bakterija ‘ubojica’ Escherihia coli i dalje napada, a u tijelo ulazi
prljavim povrćem. U Njemačkoj je preminula deseta žrtva, a oboljelih ima
u Danskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, piše dubrovacki.hr

Iako u Hrvatskoj zaraze nema, liječnici su uveli povećani oprez i sve
sumnjive pacijente odmah upućuju na dodatne analize krvi i urina, piše Jutarnji list. Veliki
oprez u pregledima posvećuju djeci čijim roditeljima daju iscrpne
upute. Najnovija izvješća govore da bi uzrok ove epidemije mogli biti krastavci
uvezeni iz Španjolske, ali istodobno stručnjaci kažu kako su krastavci
uvezeni i iz Austrije, Mađarske i Luksemburga pa tek kad se utvrdi gdje
su oboljeli jeli i što, moći će se reći je li krivac njemačko ili povrće
uvezeno iz drugih zemalja. U isto vrijeme, proizvođači sa sjevera Njemačke kažu
kako je njihovo povrće većinom iz plastenika gdje se stajsko gnojivo ne
upotrebljava.

U Hrvatskoj, barem kako tvrde naši stručnjaci, mjesta za paniku nema.
Naime, naši poljoprovrednici upotrebljavaju stajsko gnojivo u znatno
manjim količinama. No, svježe povrće, ako nije
dobro oprano, može biti izvor bakterija – rekla je za Jutarnji dr.
Dijana Brlek Gorski
iz Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavod za javno zdravstvo.

Salatu treba prati list po list, dok ostalo povrće treba prati pod
tekućom vodom. “Naša sigurnost ovisi o higijeni ”, kaže dr. Brlek
Gorski.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest