Zadarski zet

Kralj deserta ljetuje u Zadru

Ako igdje na svijetu postoji mjesto koje se s pravom može nazvati sinonimom za luksuz i kulinarsku ekstravaganciju, to je slastičarnica “Serendipity” u New Yorku.

Mjesto na kojem se prodaju najskuplje slastice na svijetu – sladoled od tisuću dolara i čokoladni puding koji košta kao novi automobil, nevjerojatnih 25 tisuća dolara – zbog toga se već četiri puta upisalo u Guinnessovu knjigu rekorda.

Čovjek koji ih je osmislio, kreativni mag i zaštitni znak ovog restorana je 48-godišnji Joe Calderone.

Ovaj Njujorčanin talijanskih korijena već 25 godina smišlja originalne deserte sastavljene od najfinijih, najrjeđih i najskupljih sastojaka sa svih strana svijeta. Iza svih njegovih uspjeha, naravno, stoji i jedna žena.

A njegova Diana je Hrvatica podrijetlom s otoka Ugljana, što objašnjava zašto je Joe ljetni odmor odlučio provesti u Zadru. Iako priznaje kako ima najbolji posao na svijetu, jer sve što osmisli mora i kušati, sretan je što je newyoršku gužvu baremna kratko zamijenio mediteranskim spokojem, piše Slobodna Dalmacija.

Priču s Guinnessovom knjigom rekorda počeo je prije 11 godina s najvećom svadbenom tortom, a nastavio s kupom koji je postao sada već legendarni, najskuplji sladoled na svijetu.

– Mislio sam se čime odati počast 50. rođendanu slastičarnice. Sladoledni kup s tri grama zlata, egzotičnom čokoladom, ogranskim kandiranim voćem, čokoladnim tartufima, neusoljenim kavijarom i zlatnom prašinom na vrhu činio mi se prigodnim rješenjem. Naravno, sve je jestivo, a dobit ćete ga u kristalom kaležu – prepričava Calderone.

Ako se pitate tko je za jedan sladoled spreman platiti više od prosječne hrvatske plaće, reći ćemo samo da postoji lista čekanja i da se morate naručiti tjednima unaprijed.

RECEPT ZA KUP

1. Egzotična čokolada i čokoladni tartufi
2. Organski kandirano voće i neusoljeno kavijar
3. Tri grama zlata i zlatna prašina

Najskuplja stvar na meniju slastičarnice je zlatna hladno-topla čokolada koja košta čak 150 tisuća kuna. Evo i zašto. Čini je, između ostalog, 28 vrsta egzotičnih kakaa, tartuf vrijedan 2600 dolara i pet grama jestivog zlata koje dolazi iz Švicarske. Sve to jedete žlicom vrijednom 15 tisuća dolara, optočenom rijetkim dijamantima. Kad završite, žlicu možete ponijeti sa sobom.

Već 50 godina “Serendipity” je omiljeno mjesto hollywoodskih zvijezda. Tamo su snimljene scene iz najpoznatijih romaničnih komedija, tamo je Andy Warhol izložio prve slike, a redovite gošće bile su Marylin Monroe, Grace Kelly i Jackie Kennedy koja je zbog njih svaki tjedan putovala iz Washingtona u New York. Ni danas nije puno drukčije. Prije dolaska u Hrvatsku, Joe je organizirao rođendanski proslavu za Madonnu, a zbog zvijezda koje ih posjećuju neumorni paparazzi se znaju penjati i po krovu slastičarnice.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest