
Nekoliko tisuća posjetitelja okupilo se u subotu, 23. srpnja na Šetalištu kneza Branimira gdje je u sklopu Benkovačkog kulturnog ljeta održan 1. gastro festival “Benkovački prisnac – Benkovac 2011.”
Šetnicom su se te večeri širili osebujni mirisi ovog iznimnog specijaliteta koji je nedavno uvršten i u Pravilnik o posebnom standardu “Hrvatska autohtona kuhinja” i koji ga na taj način pozicionira kao isključivi specijalitet i autohtonu benkovačku deliciju.
Na manifestaciji je sudjelovala 41 ekipa od čega 7 izlagača dok su se 34 ekipe borile za pobjedu u izradi najboljeg prisnaca. Osim natjecatelja s područja Zadarske županije, bili su tu gosti iz Šibenika, Omiša i Zagreba.
Posebni gost večeri bilo je Društvo ˝Poljičana Sv. Jure˝ Priko koji su stigli iz Poljica kraj Omiša. Oni su izvan natjecateljskoga dijela na licu mjesta spravljali autohtoni specijalitet svoga kraja – ˝Poljički soparnik˝. No, tu su bili i domaćini, KUD ˝Branimir˝ iz Benkovca koji su također prezentirali na koji se način radi benkovački prisnac.

Komisijom koja je procjenjivala pripremljene prisnace predsjedala je mr. sc. dipl. agr. Ana Grgas, a članovi su bili Jelena Gulan, prof i dipl. ing. prehrambene tehnologije, Zorka Kokić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, Marin Mitrović, viši prehrambeni tehnolog i Renato Kraljev, predsjednik Udruge kuhara Zadarske županije.

U oštroj konkurenciji, pobjedu je odnijela Marija Mitrović iz Zelengrada, druga je bila Rajka Rogić iz Benkovca dok je treće mjesto pripalo KUD-u Branimir Benkovac.
Hvalevrijednu i nezaboravnu manifestaciju koja će zasigurno dugo ostati u sjećanjima posjetiteljima organizirali su Grad Benkovac i Turistička zajednica Grada Benkovca koji su još jedanput potvrdili da znaju i umiju na originalan način prezentirati svu raskoš i bogatstvo svoga kraja.



