
Dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila da bi
prerađeno, a možda i crveno meso mogli biti povezani s razvojem raka,
predstavnici mesne industrije u utorak su takve zaključke nazvali
grotesknima i pozvali javnost da svemu pristupi sa zrncem soli.
Međunarodna
agencija za istraživanje raka (IARC), koja djeluje u okviru WHO-a,
objavila je u ponedjeljak, pozivajući se na istraživanje koje je
obuhvatilo oko 800 studija, da se prerađeno meso poput hrenovki i šunke
svrstava u skupinu 1 tvari za koje ima “dovoljno dokaza” povezanosti s
rakom, a u njoj su primjerice duhan i azbest.
Na procjenu IARC-a reagirali su proizvođači mesa. Sjevernoamerički institut za meso (NAMI) ustvrdio je da su brojni autori “samljeli” sve podatke kako bi dobili takav rezultat.
Centar
za vezu mesnoprerađivačkih industrija Europske unije drži
“neprimjerenim da se bilo koji čimbenik izolirano promatra kao rizičan
za porast razvoja raka”. “To je
kompleksno pitanje koje može ovisiti o kombinaciji brojnih drugih
čimbenika kao što su dob, genetika, prehrambeni režim, okoliš i životni
stil”, navodi Centar.
U
Francuskoj, koja je najveći europski proizvođač goveđeg mesa, FNSEA,
najveći sindikat zaposlenih u poljoprivredi, odgovara da čak “i ako
pretjerana konzumacija mesa nije nešto što bi trebalo podržati” , moguće
je jesti meso ako ga se kombinira s povrćem “i ostvari “uravnotežena
prehrana”.
Australija, među
najvećim svjetskim izvoznicima mesa, kratko je odbacila zaključke, a
usporedbu kobasica s cigaretama nazvala “grotesknom”.
Udruge vegetarijanaca pozdravile su zaključke WHO-a poručivši da “životinjski proteini nisu dobri za čovjeka”.
Stručnjaci, nutricionisti, već su upozorili da su količine važne.
“To
ne znači da morate prestati jesti crveno ili prerađeno meso. No ako ga
jedete mnogo, morat ćete razmisliti o smanjenju količina”, ocijenio je
primarijus Tim Key, epidemiolog iz britanskog istraživačkog centra za
rak.
“Opasnost
razvoja raka debelog crijeva zbog konzumiranja mesnih prerađevina malena
je za pojedince, no rizik raste s količinom pojedenog mesa”, rekao je
dr. Kurt Straif iz IARC-a, odjela koji djeluje unutar WHO-a.
IARC
nije uspoređivao meso s ostalim sastojcima u skupini i ne tvrdi da
konzumacija mesa može biti jednako štetna kao, primjerice, pušenje.
U
brojnim zemljama zdravstvene vlasti već pozivaju potrošače da ograniče
unos crvenog mesa i mesnih prerađevina, no IARC ističe da su postojeća
upozorenja uglavnom usredotočena na sprečavanje kardiovaskularnih
bolesti i pretilosti.



