

Od Veterinarske inspekcije dobili smo odgovor o razlozima zatvaranja pogona za skladištenje riba Ostree u Benkovcu.
Inspektorica je u nekoliko navrata provela nadzor, posljednji put u rujnu i utvrdila “nezadovoljavajuće održavanje i čišćenje objekta te neodgovarajući radni prostor koji ne omogućuje higijensko obavljanje svih poslova i ne omogućuju dobru higijensku praksu pri rukovanju s hranom”.
Nakon takvog nalaza usljedila je naredba o osiguranju zadovoljavajućih higijenskih uvjeta i zabrana djelovanja dok se ne osiguraju higijenski uvjeti. Pokrenuti su i prekršajni postupci zbog kršenja propisa iz područja veterinarskog javnog zdravstva, a zabrana rada je i dalje na snazi budući da Ostrea d.o.o. “do sada nije otklonio utvrđene nesukladnosti”.
Riba držana na nehigijenski način
U hladnjačama nekadašnje Veletržnice privremeno je smještana riba, uglavnom srdele i inćuni, za potrebe prerade u proizvodnim pogonim Ostree u Stankovcima, očito na nehigijenski način, no iz ovog se nalaza ne nazire je li to imalo kakve posljedice na zdravstvenu ispravnost konačnog proizvoda.

Nadalje, u odgovoru Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede navodi se da je objekt u kojem je skladištena riba “procijenjen kao nesukladan u odnosu na strukturalne uvjete, te mu je, temeljem pozitivno procijenjenog plana unaprjeđenja izdano rješenje o privremenom odobrenju za obavljanje djelatnosti poslovanja s hranom.
Predmetni subjekt mora se u objektu uskladiti s odredbama propisa o hrani do roka na koji je rješenje izdano, odnosno do dana 30. studenog 2015. godine. Ukoliko se do tog roka objekt ne uskladi sa propisima o hrani, istom se zabranjuje rad i briše se iz Upisnika odobrenih objekata u poslovanju s hranom”.
Da se sigurnost hrane ne dovodi u pitanje
Vremena za otklanjanje nehigijesnkih uvjeta skladištenja ribe u Benkovcu ostalo je, dakle, još vrlo malo. Veterinarska inspekcija je najavila da će odmah po isteku datog roka provesti kontrolu jer se moraju poštivati svi opći i posebni uvjeti “o higijeni hrane te osigurati visoki stupanj zaštite potrošača s obzirom na sigurnost hrane, tako da sigurnost hrane ne bude dovedena u pitanje”, navodi se u kraju odgovora iz Ministarstva za eZadar.
Jučer smo izvijestili kako se Ostrea privrememo snašla skladištenjem ribe u Splitu i u inozemstvu, a radi se o desecima tona. Ostaje za vidjeti što će na kraju biti s ovim objektom.
Korištenje hladnjače ugovorili Badurina i Lisica
Korištenje ovog objekta su inače sa stečajnim upraviteljem Veletržnice Antom Poljakom ugovorili tadašnji suvlasnici Ostree Neven Badurina i Jadranko Lisica, no u međuvremenu se Lisica povukao, a Badurina je vlasništvo u potpunosti prepustio talijanskom partneru iz Reggio Emilie (Fiduciaria emiliana s.p.a.) .
Dakle ovo je problem i za Ostreu, ali i za Veletržnicu u stečaju koja je jedini prihod imala od zakupnine hladnjače, a ostalu imovinu nije uspjevala prodati.
![]()



