
Studija koju je proveo Institut za rak Gustave
Roussy u Villejuifu, predgrađu Pariza, otkriva da se pojava raka dojke
nakon menopauze može pripisati čimbenicima kao što su neuravnotežena
prehrana, uživanje alkohola i prekomjerna tjelesna težina, javljaju
francuski mediji.
Više od polovice slučajeva
karcinoma (53,5 posto) moglo bi se izbjeći preinakama ponašanja u tom
životnom razdoblju, odnosno usvajanjem zdravog stila života.
Zdrava i
uravnotežena prehrana, ograničavanje dnevne konzumacije alkohola i
kontrola tjelesne težine smanjuju rizik od razvoja karcinoma dojke nakon
menopauze za 50 posto.
uravnotežena prehrana, ograničavanje dnevne konzumacije alkohola i
kontrola tjelesne težine smanjuju rizik od razvoja karcinoma dojke nakon
menopauze za 50 posto.
“Prije
menopauze rak dojke se u 61,2 posto slučajeva može pripisati rizičnim
čimbenicima koji nisu u vezi sa životnim navikama, a nešto manje od 40
posto se pripisuje stilu života”, izjavila je Francoise Clavel-Chapelon,
direktorica za istraživanja u francuskom Nacionalnom insitutut za
zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm).
menopauze rak dojke se u 61,2 posto slučajeva može pripisati rizičnim
čimbenicima koji nisu u vezi sa životnim navikama, a nešto manje od 40
posto se pripisuje stilu života”, izjavila je Francoise Clavel-Chapelon,
direktorica za istraživanja u francuskom Nacionalnom insitutut za
zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm).
Za
razliku od toga, “nakon menopauze se više od polovice slučajeva
karcinoma (53,5 posto) može izbjeći prilagodbom ponašanja”, ustvrdila je
ona.
razliku od toga, “nakon menopauze se više od polovice slučajeva
karcinoma (53,5 posto) može izbjeći prilagodbom ponašanja”, ustvrdila je
ona.



