
Krčko maslinovo ulje novi je hrvatski proizvod koji je na zaštićen na
razini Europske unije i to oznakom izvornosti, priopćilo je u srijedu
Ministarstvo poljoprivrede.
Kako se navodi u priopćenju, u Službenom listu Europske unije u
srijedu je objavljena provedbena uredba komisije o upisu Krčkog
maslinovog ulja u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih
oznaka zemljopisnog podrijetla.
“Time je Republika Hrvatska dobila, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres,
Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja/ Ogulinskog kiselog
kupusa, Baranjskog kulena, Ličkog krumpira, Istarskog pršuta/Istrskog
pršuta, Drniškog pršuta, Dalmatinskog pršuta, Poljičkog
soparnika/Poljičkog zeljanika/Poljičkog uljenjaka i Zagorskog purana još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.
Proces zaštite naziva Krčko maslinovo ulje započeo je u siječnju 2014.
godine, kada je Udruga maslinara Krka “Drobnica” podnijela Ministarstvu
poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti. Ministarstvo je
u travnju prošle godine donijelo rješenje o registraciji oznake
izvornosti na razini Hrvatske, a u lipnju 2015. uputilo Europskoj
komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti
Krčko maslinovo ulje na razini EU.
Iz Ministarstva podsjećaju kako se proizvodnja Krčkog maslinova ulja
odvija isključivo na području otoka Krka i manjih otočića koji se nalaze
unutar administrativnih granica grada Krka i općina Baška, Vrbnik, Punat, Dobrinj, Malinska-Dubašnica i Omišalj.
Krčko maslinovo ulje je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno
izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima od autohtonih
krčkih sorti maslina: Debela, Naška, Rošulja i Slatka, koje moraju biti
zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 80 posto.
“Pikantnost i gorčina pozitivne su osobine Krčkog maslinovog ulja, a
posljedica su visokog sadržaja polifenola koji posjeduju i
antioksidativna svojstva i štite ulje od kvarenja uslijed oksidacije.
Međusobno djelovanje lokalnih prirodnih faktora, autohtonih sorti,
ljudskih čimbenika i tradicije maslinarstva i uljarstva dalo je proizvod
pod nazivom Krčko maslinovo ulje čije su osobine jedinstvene za cijelo
područje otoka Krka”, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.



