odlične vijesti

Hoteli u Božavi i na Murteru osigurali prodajno mjesto za proizvode s otoka!

Ususret 1. Sajmu sajmu hop-proizvoda u Zadru koji se otvara ovoga petka i okupit će 23 izlagača, u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova raspitali smo se na koji se još način može razviti ovaj projekt pokrenut prije 12 godina.

Devetnaest otočnih poduzetnika s područja Zadarske županije ove
je godine za svoje proizvode dobilo oznaku Hrvatski otočni 
proizvod. U klub HOP-ovaca prije 5 godina ušla je
i Rozalinda Banić s Pašmana na svojim voćnim likerima,
marmeladama i mariniranoj ribi, njezini proizvodi nose 8 oznaka
HOP.

Kaže da će se i dogodine natjecati za ovu markicu jer joj pomaže
u poslovanju njenog OPG-a:  

– Nemam problema s prodajom svojih proizvoda, evo čak za
sajam više nemam svojih likera od magunje za donijeti.

Oznaku hop koju je u proteklih 12 godina dobilo 335 otočnih
proizvođača s 24 otoka i poluotoka Pelješca, za 971 proizvod
i proizvodnu liniju, prenosi Radio Zadar

Ljubica Ajduković Ugarković, voditeljica Službe za politiku
razvoja otoka navodi kako je na području Zadarske županije
ove godine 19 proizvođača dobilo oznaku, za 27 proizvoda, a
sveukupno u 12 godina kako se oznaka dodjeljuje 70 je
dobitnika za 182 proizvoda.

Rozalinda Banić HOP smatra dobrim projektom:  

– Ja kažem da je to dobro, da se potiče ljude na otoku da
rade, jer se to može samo treba puno raditi. Gosti prepoznaju tu
oznaku i drago mi je što vidim da sve više otočana ulazi u taj
projekt.

Kako bi se osim putem organizacije sajmova hop-proizvoda,
kvalitetnim otočnim proizvodima dala bolja pozicija na
tržištu, u Ministarstvu regionalnog razvoja doznajemo kako
im se nastoji dati posebno mjesto u hotelima. Hotelijerima se
nude posebne police za proizvode s HOP-oznakom, kaže Ljubica
Ajduković Ugarković , voditeljica Službe za politiku razvoja
otoka: 

– Zamisao je bila da se hop-proizvodi prezentiraju u
hotelima sa 5 zvjezdica, pa u zračnim lukama i slično, ondje gdje
je domaća ponuda. Mi smo inicijalno isfinancirali izradu modula u
koji se mogu slagati hop proizvodi, a ministarstvo turizma je
financiralo njihovu izradu i postavljanje u hotele pa
je eksperimentalno postavljeno to u hotelu u Božavi i u
Murteru, to je krenulo prije tri tjedna, nadamo se da će biti
efekata pa ćemo najesen vidjeti,
kaže Ljubica Ugarković.

U međuvremenu, kvalitetne otočne delicije, od sireva, ulja, vina,
likera do prirodne kozmetike i suvenira nabavite na 1.
Zadarskom sajmu Hrvatskih otočnih proizvoda koji  se održava
od petka do nedjelje, na šetnici uz Forum, a organizira ga
Klaster HOP.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest