
Hrvatska ima 31 proizvod zaštićen na razini EU oznakama zemljopisnog podrijetla i izvornosti. Oznake dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede, a od deset mesnih proizvoda, zaštićena su čak četiri pršuta: Krčki, Dalmatinski, Istarski i Drniški.
“Proizvodnja pršuta nije samo dio naše kulturne baštine,
već i konkurentan i izvozno orijentiran proizvod. No, s današnjim
proizvodnim kapacitetima od oko 350.000 komada godišnje ne
podmirujemo ni 50% vlastitih potreba. Proizvodnja pršuta
zahtijeva nove investicije, implementaciju najnovijih tehnoloških
dostignuća te snažniju promociju čime bi se stvorili preduvjeti
za veći plasman na tržište EU i u domaćoj turističkoj
ponudi,” rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i
turizam Dragan Kovačević povodom otvorenja 5. Međunarodnog
festivala pršuta u Drnišu, dodajući da HGK podupire manifestaciju
od začetka kao priliku za promociju domaće proizvodnje.
“Uzrok smanjenih proizvodnih kapaciteta treba tražiti i u
povijesnom minimumu svinjogojske proizvodnje, s manje od milijun
tovljenika. Uz tradicionalnu tehnologiju, u proizvodnji pršuta,
kvaliteta i svojstva mesa ključni su preduvjet kvalitete i
senzorskih svojstava pršuta,” rekao je Kovačević,
napominjući da su potrebne dodatne potpore za namjensku
proizvodnju tovljenika.
“Potpore namjenskom uzgoju tovljenika i povećanu
proizvodnju pršuta treba promatrati i kroz strategiju Strategije
razvoja turizma do 2020., koja gastronomiju definira kao jedan od
ključnih proizvoda za jačanje konkurentnosti turizma općenito i
konkurentnosti pojedinih regija i destinacija,” rekao je
Kovačević.
Hrvatska ima 31 proizvod zaštićen na razini EU oznakama
zemljopisnog podrijetla i izvornosti. Oznake dodjeljuje
Ministarstvo poljoprivrede, a od deset mesnih proizvoda,
zaštićena su čak četiri pršuta: Krčki, Dalmatinski, Istarski i
Drniški. Samo proizvođači koji udovoljavaju propisanim uvjetima
proizvodnje za pojedinu vrstu pršuta mogu koristiti zaštićene
oznake.
Međunarodni festival pršuta na drniškoj Poljani tijekom 18. i 19.
kolovoza okuplja zaljubljenike u gastronomiju Dalmatinske zagore
i sveukupno 75 izlagača, među kojima je tridesetak proizvođača
pršuta iz Hrvatske, BIH i Crne Gore.
Uz pršutare, kojima će se dodijeliti nagrade i priznanja, na
festivalu se predstavljaju i proizvođači sira, vina, meda te
ostalih domaćih proizvoda.
Posjetitelje očekuje bogat edukativni, zabavni i kulturni
program, uključujući i okrugli stol o proizvodnji i plasmanu
autohtonih proizvoda te izložbu o povijesti drniškog pršuta.



