
Hrvatska gospodarska komora dobila je priznanje za iznimni doprinos suvremenom istarskom vinarstvu u sklopu 25. međunarodne izložbe vina i vinarske opreme Vinistra.
“Istarska vina postala su dio gastronomskog i turističkog
identiteta Istre zbog čega možemo sa sigurnošću tvrditi da je
gastro ponuda i ponuda vina značajno produžila turističku sezonu
u regiji. Nadamo se da će se model i način rada Vinistre
preslikati i na druge udruge koje potiču proizvodnju, kvalitetu i
marketing naših vina, na domaćem i međunarodnom
tržištu”, istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik
HGK za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo,
primajući u ime Hrvatske gospodarske komore priznanje za iznimni
doprinos suvremenom istarskom vinarstvu u sklopu 25. međunarodne
izložbe vina i vinarske opreme Vinistra.
“Komora je kroz naše Udruženje vinarstva spremna i u
budućnosti zajedno s vama biti nositelj marketinga i promocije
hrvatskih vina. Radit ćemo na tome da se znatno povećaju
proizvodni kapaciteti sa današnjih 60 milijuna litara, da
smanjimo prekomjerni uvoz koji je na razini 45 posto domaće
proizvodnje i da brendiramo Hrvatsku kao zemlju vina”,
poručio je Kovačević.
Izložba se održava se u Poreču od 11. do 13. svibnja i sastoji od
ocjenjivačkog i izlagačkog dijela. Osim vina se ocjenjuju
maslinova ulja i rakije, a na popratnom gastronomskom kutku
izložbe, Vinistra Gourmetu, posjetitelji mogu kušati razne
delicije domaćih i svjetskih chefova sljubljene s vinima
izlagača. Tijekom tri dana trajanja izložbe očekuje se oko
desetak tisuća posjetitelja.
Jedno od natjecanja koje se provodi u sklopu Vinistre je i Svijet
malvazija na kojem je ove godine ocjenjivano 270 vina. Među
njima, 61 istarska malvazija nagrađena je zlatnom medaljom.
U sklopu izložbe dodijelit će se i oznaka IQ – Istarska
kvaliteta. Riječ je o oznaci koja je namijenjena označavanju vina
visoke kvalitete proizvedenih od grožđa sorte malvazija istarska
i teran. Cilj označavanja je poticanje razvoja proizvodnje tih
autohtonih vina, podizanju razine njihove kvalitete i
proizvodnih tehnologija te promociji i prodaji na domaćem i
svjetskom tržištu.
Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra, istaknuo je kako
se radi na tome da se Udruga Vinistra profesionalizira s ciljem
preuzimanja funkcije vinske agencije.
U želji da se Vinistra ‘izvede’ iz dvorane Žatika, već nekoliko
godina zaredom porečki ugostitelji za vrijeme trajanja
manifestacije gostima nude posebno osmišljene menije te vina
izlagača po promotivnim cijenama. Vinistra i Grad Poreč tako
posjetiteljima pružaju mogućnost da u eno-gastronomskim
događanjima uživaju u cijelom gradu.



