
Čak 40 različitih nijansi recepta za zanatsko ili popularno craft pivo isprobale su zadrugarke iz zadarskog Brloga da bi na koncu nastala Plavuša, svijetlo, american blond ale pivo, laganije okusom, ali aromatičnog karaktera.
Kako nam otkriva Ana Teskera, jedna od osnivačica zadruge,
ideja o Brlogu i ozbiljnijem kuhanju piva
rodila se prije otprilike tri godine.
“Pivo smo prijateljica Maja Šepetavec i ja
kuhale kod kuće na balkonu. U to smo vrijeme i živjele zajedno i
s obzirom na to da smo bile nezadovoljne tadašnjim poslovima,
odlučile smo raditi nešto što će nam biti gušt. Pa smo strast za
pivom pretvorile u posao”.
Riječ je slaže se, bila o tipičnoj ideji koju je trebalo
prevoriti u stvarnost. Poklopilo se da su ubrzo saznale za
crowdfunding akademiju jer im je prijatelj bio u organizaciji
edukacije o crowdfundingu, prenosi Tockanai.
“Prijavile smo se na akademiju i to smatram početkom
našeg projekta jer smo tek tada detaljnije razvile poslovni plan,
predstavile ga javnosti i provele kampanju.”
Ukupno 80.000 kuna prikupljenih na
platformi Indiegogo s još 20-ak tisuća vlastitog novca
uložile su u dizajn i uređenje prostora dobivenog od Grada Zadra
u tamošnjem inkubatoru Inovativni Zadar.
“S tim nevjerojatno malim iznosom za pokretanje
proizvodnje kupile smo bačve odnosno fermentore za pivo i pumpe,
crijeva te popratnu opremu. Ostatak pogona smo uglavnom same
sastavile od priručnih dijelova i alata.”
Iako su kuhati pivo naučile u kućnoj radinosti, njihova je sreća
da je Ana ipak imala teoretsku podlogu s fakulteta budući da je
studirala prehrambenu tehnologiju u Ljubljani i Splitu.
“Tehnologija nastanka vina odnosno piva mi je bliska i
jer sam neko vrijeme radila u obiteljskoj vinariji u kojoj još
uvijek pomažem”, pojašnjava te dodaje kako je bilo
relativno lako iz jedne industrije prijeći u drugu.
“Već sam poznavala dijelove poput bačve i pumpe, ali caka
je bila u usavršavanju recepta. Naše pivo Plavuša korak
je dalje od piva koja nastaju u pivovarama masovne
proizvodnje”, uvjerena je Ana.
Brlog je zadruga i ima 15 članova od kojih svaki pridonosi
svojim znanjem i radom. Zaposlene su samo Ana i Maja i njih dvije
od proizvodnje piva i žive.
“Sadašnjim prihodima od prodaje Plavuše u više od 100
kafića te nekim trgovinama pokrivamo troškove i isplaćujemo dvije
plaće, a želja nam je daljnji lagani rast”, kazuje
Ana. Prisjeća se kako su u pogone nakon inicijalnih 100.000
kuna nakon godinu i pol dana iz prihoda uložile dodatnih 150.000
kuna čime su nadogradile opremu i kapacitet.
Dodaje kako Brlog trenutačno može proizvesti najviše 8.000 litara
piva mjesečno.
“Kako bismo postali bolji i učinkovitiji trebamo još
jedan ciklus ulaganja”, napominje.
Kako su do sada išle korak po korak i “pokrivale koliko im je
deka duga”, novac osvojen na natječaju Pokreni nešto
svoje sigurno će im itekako dobro doći za daljnja neophodna
ulaganja.
“Planiramo unaprijediti rashladni sustav kao
najosjetljiviji dio proizvodnje koji se pokazao kritičnim tijekom
ljeta. Nakon obnove trebali bismo imati velike uštede na
energiji, vodi, a trebale bismo i ubrzati proizvodnju te udariti
temelje za pojednostavljeno širenje jer se na taj rashladni
sustav lako dodaju novi kapaciteti odnosno bačve.”
Tehnološki dio u proizvodnji piva i dalje Ana i Maja uglavnom
odrađuju same uz pomoć nekih kolega pivara. Problem im
predstavlja i skučen prostor ponajprije skladište, ali sve
uspijevaju zhvaljujući dobroj organizaciji.
U skoroj budućnosti lansirat će još jednu vrstu piva, planiraju
širenje zadruge, prikupljanje investicija i prelazak u novi
prostor.
“Željele bismo otvoriti kušaonicu koja bi u konačnici
mogla prerasti u pivnicu. Za početak bi to trebalo biti mjesto
gdje se pivo može kušati i kupiti“, zaključuje Ana.



