
U Podravkinoj tvornici za preradu povrća i proizvodnju kondimenata trenutno je u punom zamahu proizvodnja ajvara, najpopularnijeg Podravkinog proizvoda iz kategorije prerađevina povrća koji iz godine u godinu povećava svoju prodaju i zastupljenost na raznim tržištima diljem svijeta
U 2017. godini za proizvodnju ajvara ugovoren je otkup više od 4
tisuće tona paprike od domaćih kooperanta, odnosno 73 posto
ukupnih potreba Podravke. Već 2018. godine plan je podići udio
domaće sirovine na 95 posto, a uskoro i ukupnu proizvodnju ajvara
u potpunosti realizirati od domaće paprike, priopćili su iz
kompanije.
Ove godine obilježava se 50 godina otkako je Kalnik pod okriljem
Podravke, a danas je jedan od vodećih domaćih prerađivača povrća
i proizvođača kondimenata. Tvornica Kalnik Varaždin započela je s
radom 1946. godine, s tada malim pogonom za preradu povrća. 1967.
godine Kalnik ulazi u sustav Podravke te tada započinje snažan
razvoj i investicije u proizvodnju, nove linije, što je
rezultiralo povećanjem proizvodnje i kontinuiranim uvođenjem
novih proizvoda.
U tvornici Kalnik danas se prerađuje i proizvodi veći dio
povrtnog asortimana: paprika, mahuna, mrkva, grah, slanutak,
cikla i krastavci. Uz povrće, proizvode se i kondimenti: ajvar,
razni povrtni umaci, te pinđur, relish, senf i hren. Nakon
nedavne modernizacije proizvodne linije tvornica ostvaruje rast u
gotovo svim prerađenim kategorijama.
Dnevno se u tvornici prerađuje između 110 i 130 tona sirovina, a
ove je godine planirana proizvodnja od 13.800 tona.
“Ponosni smo što Podravka za potrebe proizvodnje u
Tvornici Kalnik Varaždin prije svega surađuje s domaćim OPG-ovima
te malim domaćinstvima koje organizacijski pokrivaju organizatori
proizvodnje. Grašak je iz vlastite proizvodnje, ciklu osim iz
vlastite proizvodnje osiguravaju i proizvođači iz okolice
Varaždina, a ostale sirovine nabavljaju se uglavnom iz
sjeverozapadne te istočne Hrvatske. Tvornica Kalnik pravi je
primjer na koji način Podravka podupire domaću poljoprivrednu
proizvodnju, kao temelj za dugoročnu opstojnost hrvatske
proizvodnje i izgradnju konkurentskih prednosti“,
izjavila je Slavica Kolesar, direktorica Podravkine tvornice
Kalnik u Varaždinu.
Podravka i Slavonka – Podravkine vlastite sorte paprike
S ciljem osiguranja potpune sljedivosti u proizvodnji, prije
desetak godina kreirane su dvije vlastite sorte paprike
namijenjene preradi u ajvar, Podravka i Slavonka.
“Podravka i Slavonka su prve, i za sada još uvijek jedine
hrvatske sorte povrća s međunarodnim DUS (Distinguish,
Uniformity, Stability) certifikatom upisane u Zajednički katalog
sorti Europske unije. Vlastito proizvedenim njihovim
certificiranim sjemenom zasnovana je gotovo sva domaća
proizvodnja namijenjena preradi u tvornici Kalnik u Varaždinu. Za
sortu paprike Podravka, prošle smo godine dobili prestižno
priznanje Hrvatskog agronomskog društva “Zlatno sjeme” za
najrašireniju domaću sortu povrća u Republici Hrvatskoj. Sorte se
odlikuju visokim prinosom i dobrom prilagodljivošću lokalnim
proizvodnim uvjetima pa su široko prihvaćene u proizvodnji, a
kvalitetom plodova nadmašuju slične strane sorte“,
izjavio je dr. Zdravko Matotan, direktor službe Razvoj
poljoprivrede.
Oplemenjivačko selekcijski rad na razvoju novih sorti crvene rog
paprike namijenjene preradi u ajvar i dalje se nastavlja pa se
uskoro očekuje registracija i novih vlastitih sorti.
Ulaganje u modernizaciju omogućilo snažan rast prerade i
proizvodnje
Podravka je nedavno provedenu modernizaciju tvornice Kalnik u
iznosu od oko 13 milijuna kuna financirala dijelom i sredstvima
iz Programa ruralnog razvoja RH za prvi dio projekta
“Modernizacija tvornice za preradu povrća”. Isplaćena sredstva u
iznosu od oko 6,2 milijuna kuna predstavljaju oko 50 posto
vrijednosti ukupne investicije. Veći dio projekta odnosio se na
zamjenu stare opreme na liniji steriliziranog povrća,
modernizaciju linije te povećanje standarda sigurnosti gotovog
proizvoda. Nova linija osigurava porast kapaciteta prerade za 30
posto, smanjuje potrošnju energenata i vode te omogućuje vraćanje
jednog dijela asortimana iz takozvanog outsourcinga u vlastitu
proizvodnju i razvoj novih proizvoda. Ove godine, za ulaganje u
primarnu proizvodnju i povećanje kapaciteta za proizvodnju
ajvara, Podravka planira kroz EU fondove povući dodatnih 30
milijuna kuna.



