Kreće najmasovnije zapošljavanje ove godine: gotovo 40 tisuća sezonskih radnika seli s kontinenta na more do početka nove turističke sezone
Nakon završene prehrambene škole, Mihovil se nada radnom ljetu.
Tako može zaraditi za fakultet, ali i steći radno iskustvo. Zato
sada po cijele dane traži sezonski posao. Promotor, konobar,
šanker – bilo što, samo da se radi!
“Nadam se pronaći posao u turističkom sektoru, ipak smo
mi turistička zemlja i ovo je turistički grad. Uglavnom je
cilj da uz radno iskustvo stečeno imam i nešto
džeparca”, kazao je za RTL televiziju, Mihovil
Bolac iz Zadra.
Baš kao i Mihovil – i Bruno je već u potrazi. Oglasi, Facebook
grupe – nema gdje nije tražio. Već je odradio jednu sezonu u
kojoj je poslodavac od njega tražio više no što je zahtijevao na
razgovoru za posao, pa je sada puno oprezniji.
“Puno ljudi to ne može izdržati, tamo ne morate uopće
očekivati da ćete imati slobodan dan u tjednu, što
nemate, dolje idete prvenstveno da raditie i da zaradite što
više novaca”, poručuje Bruno Posarić iz
Zagreba.
Posljednjih desetak godina trend zapošljavanja u sezoni – raste.
2006. zaposlilo se 25 tisuća i 200 ljudi. Lani je taj broj
iznosio gotovo 15 tisuća više.
Prosječne plaće za najtraženija zanimanja variraju pa će tako
konobar zaraditi 3 tisuće i 800 kn, konobara, kuhar 4 i pol
tisuće, a pizza majstor 4 tisuće i 400 kuna.
Sve je to dovoljan razlog da mnogi trče odrAditi sezonu, a ova
godina ruši rEkorde. Na internetskom portalu Moj
Posao porastao je broj osoba koje traže i nude posao –
za oko 30 posto u odnosu na lani. Zato su i pokrenuli prvi
online Sajam turizma.
“Jako smo ponosni što smo omogućili našim korisnicima,
kako poslodavcima, tako i tražiteljima posla jednu platformu
putem koje mogu pregledavati u ovom trenutku 200 – tinjak oglasa
za posao. Pritom treba reći da se u svakom tom oglasu traži po
desetak ili više kandidata”, izjavila je Maja
Mahovlić.
I na moru – već počinju pripreme za sezonu. Hotelski lanac
Maistra ove godine plAnira zaposliti čak 2 i pol tisuće radnika.
Uvjeti: plaćeni smještaj, topli obrok i dodatak za prijevoz.
“Uglavnom se radi o poslovima na recepciji, domaćinstvu,
sportu i animaciji, kuhinji i restoranu. U odnosu na prošlu
godinu to je oko 300 djelatnika više”, dodaje
Vanja Mohorović, voditeljica marketinga Maistre.
Kako stvari stoje – puno ljudi traži, ali i nudi posao – pa možda
će baš netko od njih zaposliti Mihovila i Brunu, pišu
Vijesti.hr.



