Gastronomija

Dani gastronomije u Zadru u znaku šparoga i dagnji

Manifestacija ove godine ima i edukativni karakter te su stoga u nju uključeni učenici Hotelsko-ugostiteljske škole


U organizaciji Udruge kuhara i Ceha ugostitelja Zadarske županije od 25. do 27. ožujka održat će se manifestacija “Dani gastronomije u Zadru”. U ovu, četvrtu po redu gastro manifestaciju, kao suorganizatori uključili su se i turističke zajednice Grada i Županije, Grad Zadar, Obrtnička i Gospodarska komora, Udruženje obrtnika i Hotelijersko-ugostiteljska škola.

Manifestacija ove godine ima i edukativni karakter te su stoga u nju uključeni učenici Hotelsko-ugostiteljske škole. Osim što će učenici imati priliku kuhati s iskusnim kuharima, cilj organizatora je i popularizacija tog deficitarnog zanimanja.

Iako Zadar još nema velikih problema s kvalitetnim kuharima, budući da je za zvanje kuhara svaku godinu sve manje zainteresiranih učenika, ugostitelji se boje da će uskoro i oni morati tražiti kuhare iz drugih krajeva Hrvatske kao što je već slučaj s konobarima i sobaricama.

Naime, u Hotelsko-ugostiteljskoj školi, umjesto planirana dva razreda za zanimanja kuhara i konobara ove je godine bilo učenika tek za jedan razred.

Osim praktičnog kuhanja, učenici će na ovoj manifestaciji moći odslušati i predavanja koja su podijeljena na Dan šparoga i Dan dagnji. Predavanje “Utjecaj šparoga na ljudsko zdravlje, načini pripreme i pozicija šparoga u dalmatinskoj gastronomskoj ponudi” održat će Marijan Tomac, a radionicu i predavanje “Dagnje” održat će Petar Pera i Lav Bavčević. Šparoge i dagnje bit će i glavne namirnice od kojih će se spremati jela.

Na zadnjem danu gastronomije na Narodnome trgu održat će se zabavni program u sklopu kojega će se u golemoj tavi skuhati oko 250 kilograma daganja na buzaru. Na večer će se u Arsenalu održati “Politika u kužini by Metro”, a kuhat će poznate javne osobe i političari uz pomoć učenika Hotelsko-ugostiteljske škole.

Na kraju će biti proglašen i pobjednički tim. Očekuje se da će, neđu ostalima, kuhati i zadarski župan Stipe Zrilić i predsjednica zadarskog SDP-a Ingrid Antičević-Marinović.

Kako ističu organizatori, glavni cilj ovogodišnjih Dana gastronomije je usavršavanje stručnog kadra u daljnjem održavanju kvalitetne gastro-ponude ovoga kraja. Posljednjih godina jača trend spremanja tradicionalnih jela koje i gosti sve više traže.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest