Sa zadarske pijace

Sve je friško, ne bojimo se kazni

Prema odredbama Ministarstva zdravstva, od Nove godine počinje se primjenjivati Zakon o hrani i pravilnik o higijeni hrane koji nalaže da se mliječni proizvodi; sir i vrhnje moraju prodavati isključivo u vitrinama, na temperaturama od 4 do 8 stupnjeva, a zbog toga su reagirali trgovci diljem Hrvatske.

Najavljene kazne za one koji se ne budu pridržavali odredbi Ministarstva ne brinu prodavače na zadarskoj tržnici. Malobrojni trgovcima koji u svojoj ponudi imaju sir i mliječne proizvode, kako doznajemo, svoj asortiman već godinama bez problema prodaju na otvorenom, u sva godišnja doba, tvrdeći kako se radi o friškim proizvodima.

Na zadarskoj tržnici svaki dan vlasnice privatnih poljoprivrednih gospodarstava prodaju svoje proizvode na štandovima koji su opskrbljeni hladnjacima i plaćaju mjesečni najam u iznosu od 850 kuna. Do sada nije bilo problema, tvrde. Većina ih pod štandom ima male hladnjake u kojima pohranjuje proizvode i kako kažu, ništa se ne može pokvariti.

U Zadru, kao i na drugim tržnicama u Hrvatskoj, predstavlja problem to što milječne proizvode prodaju i oni koji nisu prijavljeni kao vlasnici svojih gospodarstava, te time izravno krše Zakon i kako kažu prodavači, uzimaju njihov dio zarade, jer nemaju dodatnih troškova za najam hladnjaka kao oni koji uredno plaćaju svoje obaveze svaki mjesec, već na improviziranim stolovima nude svoje proizvode, a za njih se treba pobrinuti sanitarna inspekcija.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest