Najbolji zadarski restoran s izvornom gastro ponudom 2010.

Restoran Pet bunara uvijek korak ispred drugih

Ekološke namirnice - Sezonsko - Tradicionalno

Restaurant
“Pet bunara” smjelo i kreativno uvodi ekološke
namirnice u svoju ponudu. Iskustvo,
znanje i ljubav prema domaćoj spizi vratio ih je našim korijenima, hrani naših
predaka.

Sezona artičoka

Četvrtu godinu za redom u sezonskoj ponudi od petka 13. svibnja u restoranu Pet bunara nudi se šest jela baziranih na svježim domaćim artičokima.

Prije
nekoliko godina odškrinuli su vrata ekološkoj
hrani kad su uveli jela od smokava, mahunarki i žitarica. Danas s ponosom
predstavljaju razne juhe, topla predjela i glavna jela s eko predznakom,
te jela u kombinaciji s plodovima našega mora.

Dnevne
i tjedne ponude bazirane su na sezonskim namirnicama kao što su na primjer šparoge, artičoke, gljive, paprike, smokve,
itd. Ekskluzivni deserti – samo u restoranu Pet bunara!

Pet vrsta kolača u restoranu
“Pet bunara”: ‘Šinjorina smokva®’,
‘Rogačuša’, ‘Limunika’, ‘Narančina’ i ‘Čokoladna’.

Najkvalitetnija vina
zadarske županije nalaze se na vinskoj karti restauranta “Pet bunara”.

INFO:

Pojmovi
poput zdrave hrane, ekološke ili bio-hrane, u posljednje se vrijeme intenzivno
koriste i kod većine potrošača stvaraju nedoumicu: što izabrati, što jesti?

Najvažnija
je značajka ekološkog uzgoja u tome što zabranjuje
upotrebu većine mineralnih gnojiva i skoro svih pesticida. Umjetna se gnojiva u
ekološkoj proizvodnji zamjenjuju organskim gnojivima, korov se uklanja
mehaničkim putem. U ekološkoj proizvodnji zabranjena je uporaba genetski izmijenjenih organizama i svih proizvoda koji sadrže
njihove sastavne dijelove ili su proizvedeni od tih organizama.

– Na kratkom seminaru iz makrobiotike, na kojem smo
aktivno sudjelovali Šef kuhinje restauranta “Pet bunara” Mario Arbanas i ja,
svakako sam potvrdio sve nedoumice oko prednosti eko-hrane. To definitivno više
nije trend (ako je uopće ikada bio), već nužnost! Zaključak? Organski uzgojena hrana neusporedivo je boljeg i prirodnijeg
okusa jer na tržište dolazi svježija, kaže voditelj restorana Vlado Babac.

Osim toga, zagovornici ekološke hrane smatraju da
sadrži i vitalnu energiju koja pojačava imunitet, te je dokazano korisna u
borbi protiv mnogih bolesti. Oni također naglašavaju da je cijena ekoloških
proizvoda viša samo na prvi pogled jer ako se uzmu u obzir troškovi liječenja i
bolovanja zbog bolesti koje nastaju prehranom proizvodima tretiranim
kemikalijama – računica je bitno drukčija. I naposljetku, osim što čuva ljudsko
zdravlje, neupitna prednost eko-hrane sastoji se i u očuvanju okoliša jer takva proizvodnja ne
zagađuje tlo ni vodu.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest