Marina Pavlović

2011. godina za vina Zadarske županije – godina za zaborav

Enologinja Pavlović među prvima je na zadarskom području otvorila enološki laboratorij za analizu vina i savjetovanje

Marina Pavlović, diplomirana inženjerka agronomije, smjera voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, odnedavno više nije zaposlenica benkovačke Vinarije Badel 1862. gdje je sa suprugom Željkom sudjelovala u stvaranju najboljih vina zadarskog kraja s korlatskih vinograda. Enologinja Pavlović odlučila se za privatnu praksu, odnosno među prvima je na zadarskom području otvorila enološki laboratorij za analizu vina i savjetovanje većih i manjih vinara, piše slobodnadalmacija.hr

“Presudili su neki privatni, obiteljski, razlozi zbog radnog vremena koje je u Vinariji Badel 1862. iziskivalo cjelodnevni angažman, osobito u razdoblju berbe, pa smo se najviše zbog djece odlučili na malo drugačiju organizaciju rada. Kao enologinja na to sam se odlučila jer se na našemu području zbilja dogodio preporod vinogradarstva i vinarstva u kojemu se pojavilo puno većih i manjih vinara, pa je potreba za stručnim djelovanjem enologa sve veća.

Temeljem dugogodišnjeg iskustva u vinarstvu, otvorila sam u Poduzetničkom inkubatoru na Novom Bokanjcu laboratorij za analizu i savjetovanje i svakoga dana sve je više vinara koji mi se obraćaju tražeći analizu vina ili neki savjet, što govori o tome da su sve više svjesni da ne riskiraju, osobito oni koji proizvode velike količine vina”, kaže ing. Pavlović.

Kako ističe, ima dobre kontakte s većinom vinara s područja Zadarske županije. Netko od njih donese samo uzorke na analizu, a netko zatraži i savjete za određeni problem, koji su u pravilu besplatni. “Cjelokupna analiza kiselina, šećera, alkohola i drugih enoloških parametara košta 120 kuna, bez obzira radi li se o većim ili manjim vinarima, što je prihvatljiva cijena i za one koji imaju jednu ili dvije bačve vina.”

“Dosta je malih vinara na analizu donosilo već i mošt želeći vidjeti hoće li biti sve u redu, a uz analizu obvezno ide i poneki savjet kako određeni problem ispraviti već u ranoj fazi”, ističe Pavlović. “Iako kolege iz kontinentalne Hrvatske kažu kako će ovo biti vinarska godina za pamćenje, ja bih za zadarsko područje ipak rekla kako je ovo godina za – zaborav. Vremenske nepogode koje su nas pratile, najprije mrazevi, pa dugotrajna suša i visoke temperature u vrijeme uranjene berbe učinili su svoje. Zbog toga smo imali jako puno problema s neprovrelim šećerima, s visokim kiselinama, bistrenjem, neugodnim mirisima na sumporovodik.”

“Nastojimo pomoći u rješavanju svih tih problema, a na zahtjev proizvođača obavljamo analizu na licu mjesta, u podrumima. Takav oblik prakse pokazao se odličan, jer ljudi obično puno više pitaju kad dođete u njihov podrum, u neformalnom razgovoru”, kaže enologinja Pavlović koja vinarima četvrtkom savjete daje i u poljoapotekama Bure u Biogradu, a petkom u Kličevici Benkovac.

Koje je vino najbolje ?

Na pitanje koje joj je najbolje vino sa zadarskog područja, kazala je kako joj je vrlo teško dati odgovor:

– Imamo zaista puno dobrih vina, ali najbolje izabrati među njima svakom je enologu vrlo teško, jer se međusobno razlikuju pa je teško davati usporedbe. Osobno sam ipak najviše vezana uz vina Vinarije Badel 1862. iz Benkovca, za syrach i cabernet iz Korlata.

SD/eZd

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest