
Domaća kužina, vrhunska gastronomija, stare vodnjanske užance, slastice i domaći kruh – sve s mladim maslinovim uljem
Drugi dan manifestacije posvećene mladom maslinovom ulju započeo je s mnoštvom posjetitelja koji su uživajući u ovim sunčanim jesenskim danima došli u Vodnjan.
Pripreme u gastro cooking showu započele su rano jer se već oko 12 sati krenulo s degustiranjem prvih jela u pripremi profesora i učenika Turističko ugostiteljske škole “Anton Štifanić” iz Poreča. Na meniju se mogao naći cijeli spektar mesnih i ribljih specijaliteta od istarske maneštre sa slancem, šuga od srne s tjesteninom, pečenja od jelena s palentom, ragua od boškarina, filea orade s kremom od krumpira i rajčice, šuga od vepra sa šurlicama do vrhunskih gastronomski delicija iz ruku chefa Roberta Perića poput medvjeda u kakau i čokoladi sa confit-om od pomidora, sporo kuhajućeg mladog vepra sa trubačicama i glaziranim mladim lukom, pečenih rebra od istarskog tovara i juhe od kukuruza sa martinčicama i pačjim prsima.
U svakodnevnim radionicama slastica pripremali su se čokoladni mousse s mladim maslinovim uljem, juha od čokolade i domaća štrudla od jabuke. Dulcisov sladoled Gelato antico s okusom kokosa i čokolade, jogurta s trešnjom, smokve, maslinovog ulja i tartufa, keksa i lješnjaka predstavljen je također na Danima ulja.

Kroz cooking show svoje je gurmansko umijeće pod nazivom “Gala menu” pokazalo trinaest mladih kuharskih snaga iz poznatih istarskih i kvarnerskih restorana i konoba, Grand Hotela Palazzo, Hotela San Rocco, konobe Vinja, Dorina, Beccacia, Gourmet, Kažun, Orka, Nono, Tramerka, restorana Dvi murve, Hotela Kaštel Motovun i Hotela Letan. U popodnevnim satima kuharske palice preuzeli su istarski gradonačelnici, Valter Flego, Renato Krulčić, Tulio Demetlika i domaćin Klaudo Vitasović uz gosta, hvarskog gradonačelnika Pierina Bebića.
Edukativni program u sklopu 8. Dana mladog maslinovog ulja, započeo je vođenom degustacijom maslinovih ulja, za sve ljubitelje koji se žele dodatno educirati u stručnom degustiranju ulja.
Dok su svi zainteresirani, koji su željeli svoje vlastito, domaće ulje dati u ruke stručnjaka na brzu ocjenu, to mogli učiniti u Oil baru unutar šatora. O utjecaju filtracije na kvalitetu i sastav djevičanskih maslinovih ulja predavanje je održala dr. sc. Karolina Brkić Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Uslijedila su predavanja prof. dr.sc. Olivere Koprivnjak na temu Prehrambene i zdravstvene tvrdnje kod sortnih istarskih maslinovih ulja te dr.sc. Davorina Bažulića iz Zagreba koji je govorio o mogućim štetnim utjecajima okoliša na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost maslinovog ulja.
Večernjim zabavnim programom, kojeg je uveličala pazinska etno grupa Veja završio je drugi dan 8. mladih maslinovih ulja.
U nedjelju je na programu novi niz vrhunskih poslastica poput “Istarske kužine”, “Bumbarskih užanci u kužini”, “Skute i ulika u isten pijatu”, “Maneštre naših nona”, “Umjetnici u pijatu – profesori za katedrom”, “Gušti i profumi Brijunske kužine” i za kraj već tradicionalne palačinke vodnjanskog gradonačelnika Klaudija Vitasovića.



