Paški sir izvrsne kvalitete

Još jedno vrijedno priznanje Gligori

Paški sir iz maslinove komine Sirane Gligora iz
Kolana osvojio je prvo mjesto i titulu najboljeg u kategoriji tvrdih
ovčjih sireva na World Cheese Championship natjecanju u SAD-u.

Ovo je
prvo visoko međunarodno priznanje za Paški sir izvan europskog
kontinenta i svjetska potvrda potencijala hrvatskih izvornih delicija, javlja Radio Zadar.

U Sirani Gligora nikad ne miruju.
Nakon paškog sira iz mošta proizvedenog prije par godina složili su
recept za paški sir iz maslinove komine kod kojeg se, otkriva nam Ivan Gligora,
dio završnog zrenja odvija u komini.

Rezultat je titula najboljeg na
svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva i to u konkurenciji više od 2
tisuće i 600 sireva iz 22 zemlje svijeta. U ocjenjivanju je sudjelovalo
50 međunarodnih sudaca.

Nagrađeni Paški sir iz komine od mogućih 100 osvojio je 99,9 bodova
na što su u obitelji Gligora posebno ponosni. Iako su pomeli poznate
sireve iz Amerike i istaknute europske proizvođače ni ovom prigodom ne
propuštaju istaknuti ulogu kooperanata:

” Imamo oko 130 kooperanata,
a to znači i toliko obitelji. Pravi sir može se proizvesti iz pravoga
mlijeka, a to pravo mlijeko mogu proizvoditi samo naši kooperanti ovdje
na otoku Pagu jer se jedino iz paškog mlijeka s otoka Paga može
proizvoditi paški sir. “

Unatoč svemu paški sir još uvijek nema zaštitu izvornosti o kojoj se toliko govori:

“Jednim dobrim dijelom smo krivi mi proizvođači paškoga
sira na otoku Pagu, treba biti samokritičan pa to priznati, a jednim
dijelom su krivi i u ministarstvu poljoprivrede. Nadam se da će mlade
snage koje su se sada prihvatile toga posla i koje imaju više
tolerancije i više živaca tu priču i privesti kraju.”

Preostaje nam samo poželjeti im da u tome uspiju što prije.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest