
Sigurno i sami znate da deklaracije na proizvodima jako često kriju
neke zakukuljene nazive za koje ni ne znate što znače. Uvijek gledate
osnovne informacije, čitate gramažu masti i šećera, a da uopće ne
primjećujete sve one manje poznate pojmove i uopće se ne osvrćete na
količinu baš tih super zakamufliranih dodataka proizvodima.
Kada je šećer u pitanju teško da ćemo naletjeti na proizvode koji ga
nemaju. Čak i slana hrana puna je šećera, baš i slatkiš – soli.
Da bi znali koliko nas proizvođači varaju, pokušali smo dokučiti pod
kakvim nam sve nazivima uvaljuju šećer. I vjerujte, dosegli smo brojku
45.
Dosadašnja istraživanja pokazala su da Amerikanci jedu 2-3 puta više
šećera nego što je preporučena doza, a ona, kako su izračunali
dijetetičari, ne bi smjela biti veća od 6 čajnih žličica za žene,
odnosno 9 žličica za muškarce.
Dakle da krenemo – sve su ovo šećeri koje unosimo u svoj
organizam na dnevnoj bazi, a da nemamo pojma da smo ih pojeli, odnosno,
da ih uopće ne ubrajamo u dnevnu dozu šećera koju si želimo priuštiti.
1. Agava (Agave)
2. Ječmeni slad (Barley malt)
3. Šećerna repa (Beet sugar)
4. Crna melasa (Blackstripe molasses)
5. Smeđi šećer (Brown sugar)
6. Sirup od smeđe riže (Brown rice syrup)
7. Šećerna trska (Cane sugar)
8. Sok od šećerne trske (Cane juice)
9. Karamela (Caramel)
10. Sirup od rogača (Carob syrup)
11. Šećer od kokosovog oraha (Coconut sugar)
12. Šećer palme kokosa (Coconut palm sugar)
13. Šećer u prahu (Confectioners sugar)
14. Kukuruzni zaslađivač (Corn sweetener)
15. Kukuruzni sirup (Corn syrup)
16. Demerara smeđi šećer (Demerara sugar)
17. Diastasa (Diastasa)
18. Dekstrin (Dextrin)
19. Dekstroza (Dextrose)
20. Diastatic slad (Diastatic malt)
21. Isušeni sok od šećerne trske (Evaporated cane juice)
22. Fruktoza (Fructose)
23. Voćni šećer (Fruit sugar)
24. Galaktoza (Galactose)
25. Glukomalt (Glucomalt)
26. Glukoza (glucose)
27. Koncentrat soka grožda (Grape juice concentrate)
28. Grožđani šećer (Grape sugar)
29. Med (honey)
30. Invertni šećer (Invert sugar)
31. Laktoza (Lactose)
32. Maltodekstrin (Maltodextrin)
33. Maltoza (Maltose)
34. Javorov sirup (Maple syrup)
35. Palmin šećer (Palm sugar)
36. Sirovi šećer (Raw sugar)
37. Rižin sirup (Rice syrup)
38. Rafinirani sirup (Refiner’s syrup)
39. Saharoza (Saccharose)
40. Saharoza (Sucrose)
41. Sirup od sirka (Sorghum syrup)
42. Šećer
43. Treacle (Sirup/lijek/melasa)
44. Turbinado sugar (Super šećer)
45. Ksiloza (Xylose)



