Panel za ocjenu svojstava

Novigradska dagnja na dobrom putu prema dobivanju oznake izvornosti

Ivo Čagalj/PIXSEL

Sveučilište u Zadru u suradnji s Udrugom "Novigradska dagnja" i Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) danas je u studentskom restoranu Barbakan provelo panel za ocjenu organoleptičkih svojstava novigradske dagnje.

Riječ je o dijelu projekta izrade specifikacije proizvoda za
zaštićenu oznaku izvornosti ovog proizvoda, koji je nadaleko
poznat po svojoj kvaliteti. Uz panel su ukratko prezentirane do
sada provedene aktivnosti na zaštiti novigradske dagnje, kao i
plan budućih aktivnosti.

“Mi smo i do sada provodili ispitivanja na kojima su
mnogi posvjedočili kako je novigradska dagnja kvalitetnija od
drugih. To nije slučajno, jer je Novigradsko more zbog dotoka
vode iz Zrmanje bogatije različitim sastojcima, posebice
klorofilom a. Iako su nešto manje, te dagnje imaju više mesa i
bolji indeks kondicije. Moramo na znanstvenoj razini dokazati
njezinu specifičnost, a s obzirom na sve izneseno vjerujem da to
neće biti problem”
, istaknuo je voditelj projekta doc.
dr. sc. Tomislav Šarić.

Podršku projektu izrazili su prorektori izv. prof. dr. sc.
Nedjeljka Balić Nižić i izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić.

“Ispitivanja novigradskih dagnji postojala su i ranije, a
bit će ih i nakon ovih. Mi ćemo u tome pružati daljnju podršku,
te će nam svima biti najdraže kada novigradska dagnja dobije
oznaku izvornosti”
, rekao je prorektor Zjalić.

Savjetnik za ribarstvo i marikulturu u Agenciji za ruralni razvoj
Zadarske županije dipl. ing. Branimir Baždarić najavio je
novigradsku feštu od dagnji, koja će se ove godine održati 30.
lipnja.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest