
Sve je započelo u Zadru 1904. godine kada je Martin Babić utemeljio firmu za proizvodnju likera i slastica. Imao je dva sina i otvorio je dva lokala...
Ivan Babić nije uspio nastaviti obiteljsku tradiciju ali legendarna slastičarnica Babić na Četiri kantuna dobila je hvalevrijednu uspomenu!
Objavljena je tako knjiga o mjestu kojega se sjećaju generaacije Zadrana, “Babići s Četiri kantuna”, a sinoć je i predstavljena javnosti u Znanstvenoj knjižnici Zadar.
Sredstva od prodaje knjige idu Ligi za borbu protiv raka Zadar.
Sve je započelo u Zadru 1904. godine kada je Martin Babić utemeljio firmu za proizvodnju likera i slastica. Imao je dva sina i otvorio je dva lokala.
Stjecalo se tako sve više znanja u struci, podizala se kvaliteta proizvoda, stigle su i nagrade…
Babić je posjedovao i tada ”najmoderniji stroj” – mašinu koja je punila boce sa soda vodom. Ivan Babić s prijateljem Viktorom Lergom obnovio ju je iz znatiželje i napunio desetke boca! Ivanovog djeda Martina naslijedio je sin Filip Babić, koji je posluživao i kavu, čaj, punč i u posao uveo suprugu Ljubicu.
Uz priče Zadrana, knjiga sadrži niz dokumenata, preslika i fotografija te tako pripovjeda o glasovitoj slastičarskoj obitelji koji su pripremali likere, napitke, kolače i sladoled – dio je to zadarske povijesti protekloga stoljeća, sačuvan za neke nove generacije. Autor je posebno naglasio i pamtljivu dimenziju lokacije slastičarne, koja je i dan danas mjesto sustreta i ćakule – danas se tu nalazi caffe bar Toni.

Naglašenu ilustrativnu dimenziju knjige nude sjećanja suvremenika obitelji Babić.
(Fotografije koje prikazujemo su snimke originalne knjige autora Ivana Babića)



