analizira se cijena na tržištu

Proizvodnja pršuta sve skuplja, hoće li mu porasti cijena i u trgovinama?

Uoči blagdana je poskupjela proizvodnja pršuta, a hoće li rasti i cijena?

Svinjski but dobro posoljen, pa sušen na dimu i buri. Delicija na koju se čeka 15 do 18 mjeseci. Nekad i dulje… U pršutanama upravo se sole svinjski butovi, a dozreli pršuti se pripremaju za prodaju.  

Vlade Prančić Smjeli, predsjednik Udruge dalmatinski pršut: „Sad ovi od godinu, dvije i tri idu na prodaju, a već smo počeli sa sezonom. mi počinjemo dosta rano u 10 mjesec tako da smo već dva turnusa odradili.“ Afrička svinjska kuga zabrinula je proizvođače pršuta. U ovoj drniškoj pršutani godišnje se proizvede i 15 tisuća komada, ali zasad nisu zapeli u nabavci sirovine.

Drago Pletkosa, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta objašnjava: „Neće biti nekih problema, prije mjesec dan dok nismo počeli nabavljati sirovinu stvarno sam se bojao, ali fala bogu ide, dosad smo nabavili nekih 60-tak tona. Ide svojim tokom”.

Dok Vlade Prančić Smjeli, predsjednik Udruge dalmatinski pršut kaže:

„Kad nemate na domaćem tržištu onda se morate okrećati zemljama u okruženju. Ako nam je poznata priča da naše svinje idu na klanje u Mađarski u mi iz Mađarske uzimamo butove, onda vam je sve jasno. Jer naše farme prodaju Mađarima žive svinje, a mi uzimamo pozicije koje nam odgovaraju.“

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 500 tisuća komada

Osim nabavke sirovine, proizvođače pršuta muče visoki troškovi. Drago Pletikosa, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta dodaje: „Uvik ti troškovi su znatno povećani rad energija, dodatni troškovi tu je sigurno otišlo 250 posto u odnosu na prije promjene kune u euro to je otišlo.“

Cijene svinjskog mesa na europskom tržištu nisu rasle, pa bi i cijena pršuta trebala ostati ista. Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta: „Na europskoj razini cijena svinjskog mesa se ustabilila ne možemo reći da je visoka cijena, i da imamo oscilacije tako da u konačnici sama cijena pršuta je stabilna jedino prati se ta inflacija kao i kod svi dugih proizvoda.“

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 500 tisuća komada, čak 80 posto završi na domaćem tržištu, a 20 posto na europskom. Povoljnije je kupiti cijeli but već za 14 eura po kilogramu, ali češće se traži rezani, prenosi net.hr Drago Pletikosa, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta:

„Rezani je negdje oko 26 eura tako da već dugo imamo tu cijenu i zasad ide, zašto povisiti..“ Zaštićeni pršuti poput dalmatinskog, drniškog, istarskog i krčkog uvijek imaju kupce bez obzira na cijenu…Jer bez ove sušene delicije malo koja proslava može proći….

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest