#zdravlje

Ovo lisnato povrće važno je za imunitet i zdravlje

Pixabay

Lisnato povrće odličan je način da poboljšate svoje zdravlje jer sadrži mnoge ključne hranjive tvari, vitamine, minerale i antioksidanse, zbog čega nutricionisti preporučuju da ga uvedete u svoju svakodnevnu prehranu.

Špinat

Špinat je jednostavno nabaviti tijekom cijele godine, a pun je
željeza, kalcija, kalija i vitamina B6, C i K. Odličan je izvor
antioksidansa. Oni mogu smanjiti rizik od razvoja brojnih
bolesti, među kojima su bolesti srca i neki tipovi karcinoma.

Najbolje ga je jesti nekuhanog, kao salatu jer se kuhanjem
uništavaju polifenoli i flavanoli iz listova. Neke
vrste polifenola i flavonoida mogu smanjiti mogućnost
razvoja određenih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti,
dijabetesa i neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove
bolesti.

Kelj

Kelj ima jedinstven pomalo gorkast okus koji može varirati
ovisno o sorti i načinu pripreme. Ako možete podnijeti takav okus
kelja, njegovom konzumacijom u organizam ćete unijeti
brojne važne mikronutrijente poput kalcija, željeza,
magnezija, fosfora, kalija, cinka, bakra, mangana i selena, a
odličan je izvor i mnogih vitamina, među kojima su A, B, E, C i
K.

Nutricionisti savjetuju da kod pripreme kelja izbjegavate njegovo
blanširanje i kuhanje jer tako smanjujete količinu minerala
topivih u vodi te vitamina i fitokemikalija sadržanih u lišću.

Dakle, kelj možete jesti i nekuhan u salatama. Šalica nekuhanog
kelja (21 g) sadrži samo devet kalorija.

Blitva

Treći po redu izbor nutricionista je blitva, povrće blago
slatkastog okusa koje sadrži velike količine vitamina A i C. Čak
i mala količina blitve ili oko 175 grama može zadovoljiti
vaše dnevne potrebe za vitaminom K, važnim za proces
zgrušavanja krvi i održavanje kostiju zdravima.

Blitva, čija stabljika ima različite boje pa joj je zbog toga i
okus različit, sadrži brojne važne minerale poput željeza, bakra,
kalija i kalcija.

Raštika

Raštika je dobar izvor luteina koji je važan za zdravlje očiju.

Obiluje vitaminima A i C te mineralima poput kalcija,
željeza, cinka, bakra i selena, a i dobar je izvor vlakana.
Kao i kod špinata, ovu vrstu kupusnjače možete kupiti tijekom
cijele godine.

Rikula

Volite li zeleno lisnato povrće svježega, pikantnog, pomalo
gorkog i paprenog okusa, razmislite o dodavanju rikule na svoj
tanjur. Ljudi je konzumiraju još od rimskog doba, a popularan je
dodatak i pizzama.

Rikula, poznata i kao rukola, eruka ili ruga obiluje
nitratima, za koje su studije pokazale da poboljšavaju sportski
učinak. Rikula bogata vitaminima K i C te kalcijem i
polifenolima.

Rimska salata

Hrskava zelena salata blagog okusa puna je nutritivno bogatih
sastojaka. Dobar je izvor vitamina i minerala,
poput vitamina A, K, C i folata (vitamina B skupine,
posebno važnog za vrijeme trudnoće). Ove su hranjive tvari
neophodne za održavanje cjelokupnog zdravlja te jačanje i
održavanje zdravoga imunosnog sustava.

Usto je duguljasta salata romana izvor vlakana, a zna se da
ona smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, moždanog
udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva.

Potočarka

Volite li svoje obroke
obogatiti lisnatim povrćem posebna okusa,
potočarka je za to izvrstan izbor. Ne samo zbog posebnog okusa
već i zato što obiluje vitaminima A, B6, B12 i C te
antioksidansima. Istraživanja su pokazala da bi potočarka mogla
biti terapeutsko sredstvo za rak usne šupljine. 

Zanimljivo je da potočarka sadrži više vitamina C od
naranče, više kalcija od mlijeka, više željeza od špinata i više
folata od banane. 

Kineski kupus (bok choy ili pak choi)

Preferirate li lisnato povrće nježnijeg okusa i zadovoljavajuće
teksture, kineski kupus odličan je izbor. Ova se vrsta kineskoga
bijelog kupusa može koristiti u juhama, salatama ili jednostavno
ispirjana kao prilog.

Bogata je vlaknima i raznim vitaminima, mineralima i
antioksidansima. Zelenoi listovi kineskog kupusa pridonose
održavanju zdravlja kostiju, jačanju imuniteta, održavanju
zdravlja vida, srca, dobroga krvnog tlaka, a istraživanja su
pokazala da može biti korista u sprečavanju određenih
tipova raka.

Uravnotežena prehrana vrlo je važna za zdravlje, a uvrstite li
neke od nabrojenih vrsta lisnatog povrća u obroke to će vam
pomoći da ostanete zdravi, poboljšate imunitet i
smanjite rizik od razvoja raznih kroničnih bolesti, napisao
je Swrajit Sarkar, viši predavač nutricionizma na londonskome
Citiy Universityju.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest