
Učenici 3. razreda sa svojim strukovnim nastavnicima i ravnateljicom boravili su na nagradnom studijskom putovanju u prekrasnom gradu Rabu.
Ovo je bila nagrada Ministarstva turizma i sporta budući da je u 2024. godini SŠ Bartula Kašića Pag, s partnerskom Školom primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra, imala jedan od tri najbolja projekta u sklopu Javnog poziva za unapređenje strukovnih zanimanja.
Radi se o projektu “Pag na meniju, 2. faza” tijekom kojeg smo radili promotivni materijal za naš višegodišnji projekt kojim revitaliziramo i nastojimo revalorizirati tradicionalnu gastronomiju otoka Paga. https://pagnameniju.com/
Projekt je realiziran uz partnersku podršku Turističke zajednice Grada Paga, Turističke zajednice Općine Kolan i Hotela Pagus iz Paga.
Evo njihove priče!

– Budući da je nagrada bila usko vezana uz područje turizma i ugostiteljstva, odlučili smo posjetiti susjedni otok i to upravo kroz posjet gradu Rabu koji bilježi više od 135 godina organiziranog turizma.
Kako je projekt Pag na meniju orijentiran tradicionalnoj
gastronomiji, naš prvi korak na putovanju bio je sudjelovanje u
radionici izrade rapske torte u “Kući rabske torte”. “Rabska
torta radila se kao specijalitet prije više od 300 godina u
bogatim kućama rapskih patricija. Posluživala se prigodom
najsvečanijih blagdana i prigodom krštenja, pričesti i Svete
Krizme. Starih nona, koje su na čaroban način znale sjediniti sve
sastojke od kojih se radi Rabska torta, sve je manje. Njihovi
recepti čuvaju se kao dragocjenost naslijeđa umijeća izrade
nježnog prhkog tijesta sa mirisnom jezgrom.” Danas je rapska
torta jedan od najprepoznatljivijih gastronomskih suvenira otoka
Raba.

Nakon radionice, posjetili smo i SŠ Markantuna de Dominisa gdje smo razmijenili iskustva s učenicima istih smjerova (kuhar i konobar), našim vršnjacima, koji su nas počastili ukusnim ručkom.
Važan dio posjeta gradu Rabu bio je i susret s gradonačelnikom Nikolom Grgurićem i njegovim suradnicima.
Gradonačelnik nam je čestitao na nagradi i pohvalio naš rad na
brendiranju tradicionalne gastronomije otoka Paga. Također je
naglasio kako upravo učenici ugostiteljskih struka trebaju
biti svjesni da su oni, na svom poslu, “gospoda koja poslužuju
gospodu” te kako uvijek trebaju raditi na osobnom te dignitetu
struke. Istovremeno, pokrenuta je inicijativa za suradnjom i
razmjenom primjera dobre prakse što nam je veliki poticaj budući
da uspješno radimo započete projekte vezane uz tradicionalnu
otočnu gastronomiju te smo uvijek spremni podijeliti svoja
iskustva s drugim kolegama i sredinama.

Još jednom iskrene zahvale za prepoznavanje našeg rada i za podršku želimo iskazati Ministarstvu turizma i sporta, Gradu Rabu i gradonačelniku Nikoli Grguriću, Srednjoj školi Markantuna de Dominisa i ravnatelju Damiru Papariću, Kući rabske torte i g. Josipu Brni te Rapskoj plovidbi koja nam je omogućila jedinstven put na Rab njihovom brodicom Maslina.
Nakon ovakvih lijepih i poticajnih iskustava, Rab će sigurno postati destinacija i za naša sljedeća studijska putovanja!



