
Morski specijaliteti tako su savršeno nadopunili još jedan "morski" ugođaj manifestacije koja Zadar vraća moru i more Zadru
Osma manifestacija”Zadar more” polako se približava svome kraju, ali iz dana u dan događaji osvajaju sve veći broj posjetitelja. Tako je bilo i jučer ispred zadarskog Arsenala gdje se održao gastro show ”Četiri hobotnice” u kojem su svoje kulinarske snage odmjerila četiri kuhara.
Pripremala se hobotnica na četiri različita načina, nazvana “Arsenalova prsura” odnosno “tava”, a rezultati koje su kulinarska umijeća na kraju polučila osvojila su sva naša osjetila. Obojenost začinima, okupanost u vinu, i sve to zajedno ispunjeno ljubavlju spram kuhanja bilo je i više nego dovoljno da prostor ispred Arsenala pretvori u mali Masterchef show. Morski specijaliteti tako su savršeno nadopunili još jedan “morski” ugođaj manifestacije koja Zadar vraća moru i more Zadru.

Na programu je bila i projekcija izložbe fotografija Boška Lučeva, inače izložena u Gradskoj knjižnici Zadar. Fotografije prikazuju tradicijske regata u zadnjih 5,6 godina, od Zadru bližih otoka poput Murtera, Prvića, Zlarina, Vrgade, Pašmana pa sve do ovih malo udaljenijih regata. “Najmoćnija” i najteža od svih je ona na Palagruži – Rota Palagruzona, kazao je Boško Lučin. “Izložba sadrži i fotografije koje će se danas rijetko vidjeti, a to su lađe, odnosno regata lađara s Neretve, i regata Batana iz Rovinja. Zajedničko svim brodovima na fotografijama je da su to sve tradicijski brodovi kakvi su nekada plovili Hrvatskom. Jedino što ljudi s Muretra i dan danas plove njima. Njihovih brodovi žive i dalje u svakodnevnim, radnim mukama.”
Još jedan zanimljiv gost večeri bio je gastrokritičar, redatelj, scenarist, producent i kreator jelovnika, a najpoznatiji kao član žirija u showu “Masterchef” – Radovan Marčić. Pozvan prije svega od strane kuhara Renata Kraljeva, jednog od “natjecatelja”, posebno je za ovu priliku doputovao u Zadar kako bi svojim savjetima pridonio ugođaju večeri. Naravno, prva pitanja koja su mu bila upućena odnosila su se na “gušte iz mora” i njihovo pripremanje:
“Hobotnica je u hrvatskoj gastronomiji jako zlorabljena. Svaki restran koji misli da je riblji ima hobotncu na salatu koja, s jedne strane, može biti izvrsna salata, ali uglavnom su loše jer dugo stoje u kvasini, a ne bi smjele. Ovdje sam večeras doživio vrlo zanimljive i neuobičajene pristupe u pripremanju hobotnice, a najintrigantniji od svih bio mi je “bosanski lonac” odnosno “bosanska hobotnica”. I još k tome, imali smo na izbor i kušanje morskih gušta iz velike teće, koji su također bili odlični. Zaista, svaka pohvala organizatorima i samo naprijed”, kazao je Radovan Maričić.

Otkrio nam je i kako najviše voli pripremati, odnosno konzumirati hobotnicu. “Iako ju je jako ružno loviti, hobotnica je zaista izvrsna na tanjuru. Znam da svi to od mene očekuju, ali ja uopće ne volim davati savjete kuharima profesionalcima jer ih jako respektiram i uvijek ću probati ono što naprave, naravno – oni bolji”, kazao je Maričić uz smijeh. “Međutim, ako se mene pita, ja najviše volim najjednostavniji način pripreme hobotnice – bez ičega, narezanu na komadiće, s krompirom, peršinom, lukom, maslinovim uljem i sve to zapečeno u pećnici. Ma nema boljeg od toga!”
Među kuharima koji su se nadmetali za titulu “Arsenalovog Masterchefa”, bili su i, spomenuti, Renato Kraljev koji je spremao brodet od hobotnice s orzom (ječmom), mrkvom, krompirom, češnjakom i Darko Miljanović (iz Arsenala) koji je spravljao brodet od hobotnice s malo maslina, cherry rajčicama, začinima (luk, peršin), a sve sjedinjeno s pelatima u jednu svježu varijantu.
Posjetitelji su mogli guštati i u “finim kapljicama” koje su također bile u ponudi: Bibichev R6, Nadinska rana (vinarija Vrsaljko), Merlot (vinarija Benkovac), Kaštelanac bili, vino kuće Ilirija d.d. i klasični, benokvački Rosé. Pored četiri kulinarska majstora, za sve se posjetitelje pripremala i velika teća s rižotom od plodova mora u pripremi Arsenalovih kuhara. Našle su se tu lignje, sipe, gamberi, dagnje,…, a sve ukupno je sačinjavalo količinu za oko 150 porcija. Ne moramo posebno naglašavati da se tražila porcija više!
Nakon fine spize i dobre kapljice vina, zna se što slijedi – glazba, odnosno “hrana” za dušu. Tako su posjetitelji u ostatku programa mogli uživati u koncertu klape Kontrada koja je predivnim dalmatinskim skladbama zaokružila jučerašnju “morsku priču”.
Danas vas u nastavku programa “Zadar more” očekuje:
u 19 sati, u Arheološkom muzeju – “Ronjenje u dubinu”, večer s Božidarom Petanijem/ 2 Dive – klub za ronjenje na dah
i projekcija dokumentarnog filma “Hrvatska maritimna baština”



